2.2
Nutriční doporučení ve stádiu remise
Obecně není u pacientů v remisi doporučována žádná specifická dieta, jejich energetická potřeba je stejná jako u zdravé populace, stejně tak potřeba bílkovin v remisi se neliší od zdravé populace. Pouze ve fázi rekonvalescence, při úpravě hmotnosti či množství svalové hmoty nebo deficitu bílkovin, dávku energie a bílkovin ve stravě navyšujeme. Po dosažení klidového stavu je vhodné pozvolna přecházet na stravování dle platných výživových doporučení, s dostatečným množstvím rozpustné vlákniny.
Poznámka
Energetický příjem a přísun bílkovin musí zabezpečovat denní energetickou potřebu s respektem k fyzické aktivitě pacienta, případně doplnit ztráty, ať již aktuální nebo nastalé v předešlých obdobích.[13]
Velmi důležitý je také pitný režim, který zahrnuje 2-2,5 litru tekutiny denně s přihlédnutím k případným průjmům, fyzické aktivitě, teplotě okolního prostředí apod. Doporučené je snížit množství laktózy, která je obsažena v mléce a v některých mléčných výrobcích. Porce jídla by měly být menší a v častějších denních dávkách 5-6x denně.[13] Často musíme rozptylovat obavy z nevhodnosti různých potravin a uvolňovat přílišnou restrikci (a často nedostatečnost). I v této fázi je vhodné omezovat nadýmavé pokrmy, destiláty, tučná masa, uzeniny, dráždivé koření, přídatné látky, problém může přetrvávat u nerozpustné vlákniny.[19] Je důležité, aby si pacient sám vytipoval potraviny, které je schopen přijímat zcela bez rizika bolesti nebo průjmu. Potraviny, které by mohly být nadýmavé, způsobovat tlak v břiše nebo průjem, je nutné z jídelníčku vyřadit, i když často neexistuje racionální podklad. Pokud by takových potravin byla většina, je na místě konzultace s nutričním terapeutem.
Souhrn
Nelze označit konkrétní potraviny, které působí jako spouštěč zánětu. Je dobré vědět, které potraviny mají spíše projímavý charakter a které stavicí.
Definice
Průjem (diarea, diarrhea, diarrhoea) patří mezi symptomy a je definován jako neformovaná stolice více než 3x za den, případně vodnatá stolice (s obsahem vody 80-90 %), provázena překotným vyprázdněním a přetrvávajícím nutkáním. Podle doby trvání je průjem akutní, trvající maximálně 4 týdny (obvykle 2-3 dny), nebo chronický, u něhož doba 4 týdny přesahuje.[31]
Zácpa (konstipace, obstipace) je obtížné, někdy nepravidelné vyprazdňování tuhé stolice (s obsahem vody pod 60 %). Je provázena bolestmi břicha a dyspeptickými potížemi.
Zajímavost
Normální frekvence stolice se pohybuje od 3x/den do 3x/týden. Kvalitativně je fyziologická stolice definována jako solidní (s obsahem vody 60-70 %), přičemž celkové množství je udáváno od 200 g do 250 g/24 hodin. Je to však individuální, množství stolice závisí na skladbě přijímané stravy, obsahu vody, osídlení střeva bakteriemi a na rychlosti průchodu tráveniny trávicím traktem (transit time).[31]
Interaktivní prvek 2. Rozdělte uvedené potraviny na projímavé a stavicí, tedy peristaltiku snižující a zvyšující.
V souvislosti se střevními a trávicími potížemi bývá zvažován i pozitivní účinek některých diet typu SCD (Specific Carbohydrate Diet) nebo FODMAP (fermentable oligo-, di-, mono- sacharides ad polyols). Principem diety SCD je omezení komplexních sacharidů ve stravě, tedy disacharidů a polysacharidů, monosacharidy jsou povoleny. Mezi nevhodné potraviny patří například obiloviny, brambory či mléčné výrobky obsahující laktózu. Dieta FODMAP řeší kvasitelné cukry s krátkým řetězcem a cukerné alkoholy.[31] Ty se obtížně vstřebávají v tenkém střevě a přecházejí do tlustého střeva v nezměněném stavu. Zde jsou štěpeny sacharolytickými bakteriemi (tj. rozkládajícími cukry), přičemž vedlejším produktem této činnosti je tvorba velkého množství střevních plynů (oxid uhličitý, vodík, metan). Rozpětí střevního lumen a následná aktivace mechanoreceptorů jsou pravděpodobně hlavními faktory, které vedou ke spuštění řady střevních obtíží. FODMAP jsou běžnou součástí stravy, specifické je pouze tolerované množství u jednotlivých osob. Cílem diety s nízkým obsahem FODMAP je identifikovat konkrétní spouštěče střevních obtíží, jejich zdroje ve stravě a modifikovat dietu.[8] S tím, že potraviny, které jsou v malé míře snášeny, mohou být příležitostně do stravy zavedeny, zatímco potraviny, které jsou špatně tolerovány, by se měly i nadále vylučovat. Z dlouhodobého hlediska jsou pacienti povzbuzováni, aby se občas pokusili zařadit i špatně tolerované potraviny a znovu tak přehodnotili svou toleranci.
Mezi bohaté zdroje FODMAP, tedy sacharidů podléhajících rychlé fermentaci, patří fruktóza, laktóza, polyoly (včetně sorbitolu a manitolu), fruktany a galakto-oligosacharidy.[39]
Tabulka 5. Zdroje FOODMAP a vhodné alternativy, upraveno podle[2]
SKUPINA POTRAVIN
NEJBOHATŠÍ ZDROJE
VHODNÉ ALTERNATIVY
OVOCE
jablka, meruňky, třešně, ostružiny, mango, nashi, nektarinky, broskve, hrušky, švestky, vodní meloun, kaki, avokádo
banány, borůvky, grapefruit, citron, limetka, mandarinka, pomeranč, maracuja, maliny, jahody, rebarbora
ZELENINA A HOUBY
artyčoky, chřest, kapusta, zelí, květák, brokolice, česnek, houby, cibule, jarní cibulka, šarlotka, červená řepa, hrášek
mrkev, pažitka, okurka, cuketa, lilek, zelené fazolky, salátová zelenina, olivy, pastinák, papriky, brambory, špenát, rajčata, zázvor
MLÉČNÉ VÝROBKY
mléko (i kozí a ovčí), kondenzované mléko, jogurty, sýry typu žervé, cottage, ricotta, tavené, pudink, zmrzliny
máslo, výrobky s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové
NEMLÉČNÉ BÍLKOVINY
luštěniny, pistácie, kešu, sójové mléko
maso (hovězí, telecí vepřové, kuřecí, jehněčí, kuřecí, ryby), vejce, tempeh, tofu, ořechy – makadamové, vlašské, burské, piniové
PEČIVO, CEREÁLIE
pšenice, žito, ječmen a výrobky z nich
pohanka, kukuřice, ovesné vločky, quinoa, rýže, špalda
OSTATNÍ
med, fruktóza, kukuřičný sirup, sorbitol, xylitol, mannitol
javorový sirup, glukóza, sacharóza
Poznámka
Strava s nízkým FODMAP má i svá potencionální rizika. Jakákoli významná změna či restrikce příjmu potravy přináší riziko nežádoucích účinků, jako je snížené množství vlákniny nebo zvýšené riziko nedostatku výživy obecně. Nezbytné je tedy sledovat hmotnost a celkový příjem potravy. V úvahu je třeba vzít i vliv dietní modifikace na kvalitu života.
Souhrn
Studie o FODMAP potvrzují pozitivní vliv diety na pacienty s IBS (syndromem dráždivého tračníku). Ovšem pacienti se záněty střev mají velmi podobné symptomy jako u IBS. Využití FODMAP u IBD je proto zaměřeno spíše na zvládnutí příznaků než na samotné onemocnění.[39] Vždy je nutné znát příčinu obtíží, zda je organická nebo funkční. Dieta s nízkým obsahem FODMAP by měla být doporučena stejně jako ostatní restriktivní diety v přesně indikovaných případech. V rámci léčby je pak doporučovaná úprava stravy a životního stylu, zvýšení příjmu vlákniny a zařazení probiotik.[8]
Zajímavost
V níže uvedeném dokumentu Světové gastroenterologické organizace je na straně 17 (Fig. 2) graficky znázorněna klasifikace nestravitelných a pomalu absorbovaných sacharidů podle jejich funkčních vlastností.[38]