Alternativní výživa z pohledu nutričního terapeuta
Mgr. Marie Martiňáková
Anotace

Studijní text je koncipován jako podpůrný materiál, shrnující základní informace z oblasti alternativní výživy s cílem využít je při sestavování jídelních lístků a v nutričně dietologické praxi. Text je zaměřen na tři známé směry alternativního stravování: paleo stravu, veganství a raw stravu. Důraz je kladen na schopnost identifikace konkrétního stravovacího směru dle využitých surovin v jídelním lístku a na možnost využití netypických pokrmů a potravin v rámci tvorby pestrých stravovacích plánů. Nezbytným předpokladem k pochopení hlubších principů a metabolických aspektů alternativní výživy je předchozí studium z oblasti chemie a biochemie, fyziologie výživy a výživy člověka.

Cíle

Student po prostudování materiálu dokáže:

Vymezit pojem alternativní výživa.

Shrnout výhody a možná rizika alternativního stravování.

Orientovat se v jídelním lístku, využitých pokrmech a potravinách vymezených směrů.

Srovnat obecné principy sestavování jídelních lístků s principy fungujícími u vybraných směrů.

Samostatně navrhnout pokrmy a jídelní sestavy, vycházející z předložených alternativních směrů.

Klíčová slova
Alternativní, marginální, konvenční, plnohodnotný, deficitní, živočišný, rostlinný, syrový.
Datum vytvoření
30. 05. 2019
Časová dotace
15 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. BÍLÁ, Lea Sage. Vegan kuchařka: zdraví a štíhlí v souladu s přírodou. V Praze: Fortuna Libri, 2016. ISBN 978-80-7546-073-8.
  1. CORDAIN, L., J. B. MILLER, S. B. EATON, N. MANN, S. H. HOLT aj. D. SPETH. Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets. The American journal of clinical nutrition. 2000, roč. 71, č. 3, s. 682–692. ISSN 0002-9165.
  1. CORDAIN, Loren. Současná paleo dieta: zhubněte a zlepšete si zdraví stravou, na kterou jsme geneticky naprogramováni. Praha: Ikar, 2014. ISBN 978-80-249-2509-7.
  1. Česká veganská společnost, z.s. [online] 2019 [cit. 2019-6-10]. Dostupné z: https://veganskaspolecnost.cz/
  1. Databáze složení potravin České republiky [online]. 2016 [cit. 2019-01-21]. Dostupné z:https://www.nutridatabaze.cz/
  1. DOUGLAS N. GRAHAM. The 80/10/10 diet: balancing your health, your weight, and your life one luscious bite at a time. [New edition]. Decatur, GA: FoodnSport Press, 2008. ISBN 9781893831247.
  1. DRÁBOVÁ, Klára et al. Vitamin D – jeho fyziologie, patofyziologie a význam v etiopatogenezi nádorových onemocnění. 2016, 20–30. TLÁSKAL, Petr, Jarmila BLATTNÁ, Pavel DLOUHÝ, Jana DOSTÁLOVÁ, Ctibor PERLÍN, Jan PIVOŇKA, Václava KUNOVÁ a Olga ŠTIKOVÁ. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
  1. Easy Paleo Bread Recipes [online] 2019 [cit. 2019-5-10]. Dostupné z:https://paleogrubs.com/bread-recipes
  1. HLAVATÁ, Karolína. Potravinová pyramida ve světě i u nás [online] 2019 [cit. 2019-5-10]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Potravinova-pyramida-ve-svete-i-u-nas.-Jaka-ma-byt-denni-skladba-stravy__s10010x11012.html
  1. HLAVATÁ, Karolína. Alternativní způsoby stravování. Kazuistiky v angiologii. Roč. 4, č. 3-4 (2017), s. 58-62, ISSN 2336-2790.
  1. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
  1. KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
  1. KOHOUT, Pavel, PIŤHA Jan, SUCHÁNEK Pavel. Posedlost dietami – fenomén moderní doby. Výživa a potraviny. 2013, 2013(2), 30-32. ISSN 1211-846X.
  1. Kuang, H., Yang, F., Zhang, Y., Wang, T., & Chen, G. (2018). The Impact of Egg Nutrient Composition and Its Consumption on Cholesterol Homeostasis. [online]. 2018 [cit. 2019-03-28]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/327194136_The_Impact_of_Egg_Nutrient _Composition_and_Its_Consumption_on_Cholesterol_Homeostasis
  1. KUŽELA, Lubomír. Paleolitická dieta. Výživa a potraviny. 2013(4), 101-102. ISSN 1211-846X.
  1. MARTIŇÁKOVÁ, Marie. Život bez masa: zdravý i zrádný. Svět potravin. 2015(2), 16-18. ISSN 1803-5140.
  1. MASHARANI et al. Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes European Journal of Clinical Nutrition [online] 2015 [cit. 2019-4-20]. Dostupné z: https://www.nature.com/articles/ejcn201539
  1. MULLEROVÁ, Dana a kolektiv. Hygiena, preventivní lékařství veřejné zdravotnictví. Praha, 2014. ISBN 978-80-246-2510-2.
  1. Noakes TD, Windt J, Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review, [online]. 2017 [cit. 2019-05-20]. Dostupné z https://bjsm.bmj.com/content/51/2/133
  1. Nutriční software Nutripro [online]. [cit. 2019-05-20]. Dostupné z: https://nutripro.cz/
  1. Paleo dieta [online]. [cit. 2019-03-28]. Dostupné z: https://paleosnadno.cz/whole-30/pravidla-doporuceni/
  1. PERŠINOVÁ, Eva. Raw food jako zážitek: užívej si pestrost živé stravy každý den! Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5799-5.
  1. PLÁTENÍK, Jan. Paleo dieta jako prevence metabolického syndromu - pohled biochemika. Atherosklerosa. 2017, s. 51-54. ISBN 978-89-905595-4-7.
  1. Referenční hodnoty pro příjem živin: (DACH) [online]. 2.vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019 [cit. 2019-12-12]. ISBN 978-80-906659-3-4.
  1. ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, 2018. ISBN 978-80-905685-5-6.
  1. SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
  1. SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Vyd. 1. Praha: Triton, 2012. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-347-9.
  1. TLÁSKAL, Petr, Jarmila BLATTNÁ, Pavel DLOUHÝ, Jana DOSTÁLOVÁ, Ctibor PERLÍN, Jan PIVOŇKA, Václava KUNOVÁ a Olga ŠTIKOVÁ. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
  1. Vliv složení vajec a jejich spotřeba na homeostázu cholesterolu [online]. 2018 [cit. 2019-04-21]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/327194136_The_Impact_of_Egg_ Nutrient_ Composition_and_Its_Consumption_on_Cholesterol_Homeostasis
  1. Výživová doporučeni pro obyvatelstvo České republiky [online]. 2012 [cit. 2019-02-21]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/
  1. VRÁBELOVÁ, Tereza, BALÍKOVÁ Marieta. Praktické aspekty ketogenní diety. Výživa a potraviny. 2017(4), 50-52. ISSN 1211-846X.
  1. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.