3.1
Tuky
Definice
Výživová doporučení uvádějí:„… aby celkový podíl tuku v energetickém příjmu nepřekročil 30 % optimální energetické hodnoty (tzn. u lehce pracujících dospělých cca 70 g na den), u vyššího energetického výdeje 35 %. Příjem nasycených mastných kyselin by měl být nižší než 10 % (20 g), polyenových 7 – 10 % z celkového energetického příjmu. Poměr mastných kyselin řady n-6:n-3 maximálně 5:1. Příjem trans-nenasycených mastných kyselin by měl být co nejnižší a neměl by překročit 1 % (cca 2,5 g/den) z celkového energetického příjmu. Snížení příjmu cholesterolu na max. 300 mg za den (s optimem 100 mg na 1000 kcal, včetně dětské populace).“ [22]
Tuky jsou přirozenou složkou výživy. Skládají se z mastných kyselin a glycerolu. Tuky stejně jako bílkoviny a sacharidy patří mezi základní živiny - jsou tedy nepostradatelnou součástí naší stravy. Dodávají nám nezbytné živiny (vitamíny rozpustné v tucích, mastné kyseliny). Ve stravě je zkrátka přijímat musíme. Tuky jsou největším nositelem energie, možná i proto jsou vnímány většinou negativně. 1 gram tuku vydá více než dvojnásobné množství energie v porovnání s 1 g sacharidu nebo bílkoviny, a to 39 kJ (9 kcal).
Tuky jsou v naší výživě opředeny mnoha mýty, polopravdami a neodbornými tvrzeními. Konzumace jejich velkého množství ve stravě je spojována s rozvojem tzv. neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Bylo by to ale velké zjednodušení, kdybychom vše sváděli pouze na tuky. Většinu tuku totiž nekonzumujeme odděleně od zbytku stravy.
Dalšími negativně působícími činiteli v naší stravě jsou:
- vysoký příjem energie
- vysoký příjem cukru
- nadbytečný příjem soli
- nevhodné složení tuků
- nedostatečný příjem zeleniny a ovoce
Tuky by měly tvořit maximálně 30 (35) % z celkového energetického příjmu. Co to znamená?
Příklad
Denní energetická potřeba 8400 kJ (2000 kcal) - žena, výška 160 cm, váha 60 kg, věk 40 let, sedavý způsob života. 30 (35) % přijaté energie z tuků je 2520 (2940) kJ, tedy 65 (75) g tuku, což je přibližně 1/3 celkové přijaté energie.
+

Obr. 3. Podíl jednotlivých makronutrientů na celkovém energetickém příjmu
3.1.1
Rozdělení tuků podle původu - ŽIVOČIŠNÉ A ROSTLINNÉ
ŽIVOČIŠNÉ TUKY - se připravují škvařením, lisováním nebo vytavováním živočišných tkání bohatých na tuky.
Řadí se k nim především vepřové sádlo, máslo, hovězí lůj, rybí tuk a kostní tuk.
Poznámka
S živočišným tukem je úzce spjat exogenní příjem cholesterolu. Cholesterol je steroidní látka, která slouží k tvorbě hormonů, vitamínu D a buněčných membrán. Pomáhá v těle zpracovávat tuky. Cholesterol je součástí každé buňky. Většinou si ho organismus vyrábí sám, část ho přijímáme živočišnou potravou. Doporučený celodenní příjem je do 300 mg. European Society of Cardiology [4] ve svých doporučeních z roku 2016 horní limit pro příjem cholesterolu již nestanovuje. Dnes se má za to, že na zvýšení plazmatické hladiny cholesterolu přispívá především příjem nasycených mastných kyselin, trans-nenasycených mastných kyselin a vysoký energetický příjem. [1] Hlavními zdroji cholesterolu ve stravě jsou především živočišné tuky, vnitřnosti, tučná masa, tučné mléčné výrobky a vejce.
ROSTLINNÉ TUKY - se získávají lisováním nebo vyluhováním semen a plodů olejnatých rostlin. Surový produkt se dále většinou rafinuje.
K nejvýznamnějším rostlinným tukům patří zejména olej olivový, řepkový, sójový, slunečnicový, podzemnicový, palmový, kokosový tuk, konopný, lněný aj.
Tabulka 6. Zdroj tuků v potravě
Potravina | % |
Máslo / margarín | 16 / 9 |
Sádlo, oleje | 10 |
Mléko, smetana | 15 |
Sýry | 4 |
Maso, vejce | 20 |
Chléb, pečivo | 8 |
3.1.2
Rozdělení tuků podle obsahu mastných kyselin
+

Obr. 4. Procentuální zastoupení jednotlivých mastných kyselin v celkovém energetickém příjmu
TUKY, které pomáhají udržovat správnou hladinu krevních tuků:
- mononenasycené (MUFA)
Vhodné zdroje: řepkový olej, olivový olej a olivy, ořechy (mandle, kešu, pekanové ořechy, arašídy), sezamová semínka, avokádo, roztíratelné rostlinné tuky.
- polynenasycené (PUFA)
Vhodné zdroje: kukuřičný olej, světlicový olej, sójový olej, slunečnicový olej, vlašské ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka, roztíratelné rostlinné tuky.
Zdroje omega – 3 mastných kyselin: tuňák, losos, sleď, makrela, pstruh, sardinky, lněné semínko, lněný olej, řepkový olej a chia semínka.
Zdroje omega – 6 mastných kyselin: olej sójový, slunečnicový, řepkový, podzemnice olejná, kukuřičné klíčky.
Tabulka 7. Složení vybraných skořápkových plodů (g.kg-1) [12]
Plodina | Voda | Sušina | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Vláknina |
Vlašské ořechy | 49 | 951 | 184 | 603 | 146 | 27 |
Lískové ořechy | 53 | 947 | 138 | 652 | 109 | 35 |
Kaštany | 496 | 504 | 49 | 33 | 411 | 40 |
Arašídy | 50 | 950 | 269 | 442 | 236 | 62 |
Para ořechy | 50 | 950 | 153 | 683 | 78 | 53 |
Pistácie | 52 | 948 | 204 | 547 | 171 | 61 |
Kešu ořechy | 50 | 950 | 160 | 460 | 270 | 32 |
Mandle | 60 | 940 | 175 | 524 | 190 | 60 |
Kokosové ořechy | 460 | 540 | 40 | 360 | 110 | 73 |
Pekan | 57 | 943 | 100 | 710 | 140 | 53 |
Makadamové ořechy | 13 | 987 | 90 | 750 | 93 | 53 |
Piniové oříšky | 27 | 973 | 140 | 686 | 40 | 19 |
+

Obr. 5. Zastoupení jednotlivých mastných kyselin ve vybraných tucích
Poznámka
Jak vybrat olej? Složení tuku by mělo být nejdůležitějším kritériem.
Kritéria výběru:
- složení mastných kyselin
- obsah nasycených mastných kyselin max. 30 %
- obsah trans-nenasycených mastných kyselin max. 1 %
- obsah mono- a polynenasycených mastných kyselin
- variabilita v kuchyňském využití (vhodnost použití v teplé nebo studené kuchyni)
- informace na obalech - údaje o množství, složení, datum expirace
- cena
+

Obr. 6. Jak číst etikety – rýžový olej
+

Obr. 7. Jak číst etikety – dýňový olej
+

Obr. 8. Jak číst etikety – řepkový olej
TUKY, které negativně ovlivňují hladinu krevních tuků:
- nasycené tuky (SFA)
Zdroje: sádlo, slanina, tučná masa a druhotně zpracované masné výrobky (mleté maso, párky, klobásy), drůbeží s kůží, tučné mléčné výrobky - plnotučné sýry, smetana, zmrzlina, plnotučné mléko, zakysaná smetana, máslo, smetanové omáčky, palmový olej a palmojádrový olej, kokosový tuk.
Zajímavost
Lidský organismus je schopen pokrýt potřebu nasycených mastných kyselin vlastní syntézou, příjem z potravin není tedy bezpodmínečně nutný.
- trans-nenasycené mastné kyseliny (TFA)
Zdroje: některé potraviny obsahující ztužené tuky, částečně ztužené tuky, přepalované tuky.
Zajímavost
„Trans mastné kyseliny z průmyslové hydrogenace, tak i z tuku přežvýkavců nepříznivě ovlivňují profil krevních lipidů.“ [4] Hlavním důvodem, proč je rizikovější příjem TFA z částečně ztužených tuků než TFA v potravinách přirozeně se vyskytujících (mléčné výrobky), není jejich původ, ale konzumované množství. [4]
Tabulka 8. Zastoupení mastných kyselin (% veškerých kyselin) ve vybraných tucích/olejích
Druh tuku | Nasycené mastné kyseliny | Mononenasycené mastné kyseliny | Polynenasycené mastné kyseliny |
Mléčný tuk | 53-72 | 26-42 | 2-6 |
Kokosový tuk | 88-94 | 5-9 | 1-2 |
Palmojádrový tuk | 75-86 | 12-20 | 2-4 |
Palmový olej | 44-56 | 36-42 | 9-13 |
Řepkový olej | 8 | 62 | 30 |
Slunečnicový olej | 11 | 23 | 56 |
Olivový olej | 15 | 75 | 10 |
Množství a druh volného tuku v příjmu lze snadno kontrolovat. Na snídani si namažeme tuk na pečivo, případně přidáme ořechy nebo semínka do jogurtu, kaše či müsli. Většinu tuku přijímáme jako součást potravin, jde o tzv. skrytý tuk. Převážná část tohoto tuku je v potravinách živočišného původu – mléko, mléčné výrobky, maso, druhotně zpracované masné výrobky. Zásadní je jejich správný výběr – snížení konzumace převážně tučných mas, uzenin, druhotně zpracovaných masných výrobků a tučných mléčných výrobků, ale také výrobků cukrářského a pekařského průmyslu (trvanlivé pečivo, oplatky, cukrovinky, čokoládové pochoutky, polevy aj.) a nahrazení potravinami s nižším obsahem tuku a s minimálním obsahem částečně ztužených tuků.
Tabulka 9. Zdroje tuků
Zdroj | Olej | % tuku |
Palma kokosová | Kokosový | 60 - 67 |
Palma olejná | Palmový Palmojádrový | 55 60 |
Podzemnice olejná | Arašídový | 55 |
Slunečnice | Slunečnicový | 36 |
Světlice | Světlicový | 25 |
Řepka | Řepkový | 47 |
Sója | Sójový | 25 |
Oliva | Olivový | 70 |
Klíčový je výběr bílkovinné potraviny - libové maso, maso bez viditelného tuku, méně tučné mléčné výrobky (3 – 4 % tuku) a dostatečný přísun jiných zdrojů nenasycených tuků (převážně rostlinné zdroje - ořechy, semena a ryby).
V tabulce jsou uvedeny potraviny s rozdílným množstvím tuku. Správný výběr je předpokladem pro doporučenou/sníženou konzumaci tuku.
Tabulka 10. Příklady potravin jako zdrojů skrytých tuků [5]
Potravina (100 g) | Obsah kJ/kcal/ 100 g | Obsah tuků v g/100 g |
Vepřová panenka | 549/131 | 5,4 |
Vepřová kýta | 867/207 | 15,4 |
Vepřová krkovice | 1183/283 | 24,9 |
Kuřecí prsa bez kostí | 559/134 | 1,2 |
Kuře – průměr | 557/138 | 6,0 |
Párky debrecínské | 1183/283 | 24,0 |
Šunka krůtí | 423/101 | 1,8 |
Jogurt bílý (min.3,5% tuku) | 313/75 | 3,8 |
Jogurt ovocný středně tučný (min. 7 % tuku) | 574/137 | 7,0 |
Tvaroh měkký netučný | 301/72 | 0,3 |
Tvaroh tučný | 701/167 | 12,2 |
Feta sýr | 1 098/262 | 21,3 |
Eidam 30% t.v.s. | 1 100/263 | 15,2 |
Eidam 45% t.v.s. | 1 425/340 | 26,1 |
Tofu | 325/78 | 4,2 |
Potraviny s obsahem skrytých tuků:
Vhodné: ryby (tuňák, sleď, makrela, pstruh, sardinky, losos, sumec, treska, platýs, halibut, tilapie) a mořské plody (škeble, krabi, humry, mušle, krevety, ústřice), kuřecí, krůtí maso a jiná drůbež, libové maso hovězí - zadní, svíčková, libové vepřové - kýta, panenka, telecí, jehněčí, pštrosí, klokaní, králík, zvěřina, kachna, husa nebo bažant (bez kůže).
Mléko a mléčné výrobky, jogurt, tvaroh s obsahem tuku do 3 %, sýry kolem 30 % t.v.s a vejce.
Nevhodné: sádlo, slanina, tučná masa a druhotně zpracované masné výrobky (mleté maso, párky, salámy, klobásy, paštiky), drůbeží s kůží, tučné mléčné výrobky - plnotučné sýry, smetana, zmrzlina, plnotučné mléko, zakysaná smetana, máslo, smetanové omáčky, palmový olej a palmojádrový olej, kokosový olej (trvanlivé pečivo, oplatky, cukrovinky, čokolády, polevy).
Tabulka 11. Zastoupení tuků v jídelníčku
Snídaně | Přesnídávka | Oběd | Svačina | Večeře | |
Převážně nasycené tuky | tuk (15 g) na namazání pečiva, skrytý tuk (mléko, sýr, šunka, jogurt, tvaroh, vejce) | skrytý tuk (jogurt, kefír, uzenina | živočišný tuk (sádlo, máslo) do pokrmů, skrytý tuk (maso, tvaroh, vejce, uzeniny aj.) | skrytý tuk (mléko, jogurt, kefír, uzenina) | živočišný tuk (sádlo, máslo) do pokrmů, skrytý tuk (maso, tvaroh, šunka) |
Převážně nenasycené tuky | roztíratelné rostlinné tuky, vlašské ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka, roztíratelné rostlinné tuky | řepkový olej, olivový olej a olivy, ořechy (mandle, kešu, pekanové ořechy, arašídy), sezamová semínka, avokádo Kukuřičný olej, světlicový olej, sójový olej, slunečnicový olej | roztíratelný tuk na pečivo, olej řepkový, olivový, slunečnicový olej do salátu nebo do pokrmů, olivy, ořechy nebo semínka do müsli, do salátů (lískové, vlašské, mandle, kešu, pekanové ořechy, arašídy aj.), sezamová semínka, dýňová semínka, avokádo do salátu, na pomazánku | ||
Zdroje omega – 3 mastných kyselin | lněné semínko, lněný olej | tuňák, losos, sleď, makrela, pstruh, sardinky |
ZAPAMATUJ SI ZÁKLADNÍ PRAVIDLA!
Souhrn
Cílem je snížit příjem živočišných tuků a zvýšit podíl rostlinných olejů v celkové dávce tuku (z nich pak zejména oleje olivového a řepkového). Nejlepší je používat více druhů olejů a střídat je.
Zajistit kvalitu (optimální složení mastných kyselin) přijímaného tuku (konzumace pokud možno bez tepelné úpravy). Vybírat oleje s max. 30% obsahem nasycených mastných kyselin (informace uvedeny na etiketě).
Omezit příjem potravin obsahujících kokosový tuk, palmojádrový tuk a palmový olej (cukrovinky, čokolády a především její náhražky, oplatky, trvanlivé pečivo, zmrzliny aj.)
Zvýšit spotřebu ryb a rybích výrobků, včetně mořských, výhodou jsou tučnější druhy ryb (mají vyšší obsah omega - 3 mastných kyselin. V celkovém množství cca 400 g/týden. Zařazovat ryby do jídelníčku v jakékoli podobě – pomazánky, polévky, saláty, hlavní pokrmy – steak, karbanátky, přídavek do netradičních pokrmů aj.
Upřednostnit technologické postupy s nižším množstvím přidaného tuku a volit vhodný druh tuku podle druhu technologického postupu (při tepelné úpravě pokrmů používat oleje k tomu určené, volit oleje na přípravu salátů (studenou kuchyni) k tomu určených (informace na etiketě).
Bohatým zdrojem α-linolenové kyseliny je:
Příjem trans-nenasycených mastných kyselin je doporučován z celkového příjmu tuků:
Palmojádrový tuk obsahuje z více než 70 %:
Která z potravin obsahuje nejvíce tuku?
Avokádo má vyšší obsah především: