3.1
Tuky
Definice
Výživová doporučení uvádějí:„… aby celkový podíl tuku v energetickém příjmu nepřekročil 30 % optimální energetické hodnoty (tzn. u lehce pracujících dospělých cca 70 g na den), u vyššího energetického výdeje 35 %. Příjem nasycených mastných kyselin by měl být nižší než 10 % (20 g), polyenových 7 – 10 % z celkového energetického příjmu. Poměr mastných kyselin řady n-6:n-3 maximálně 5:1. Příjem trans-nenasycených mastných kyselin by měl být co nejnižší a neměl by překročit 1 % (cca 2,5 g/den) z celkového energetického příjmu. Snížení příjmu cholesterolu na max. 300 mg za den (s optimem 100 mg na 1000 kcal, včetně dětské populace).“ [22]
Tuky jsou přirozenou složkou výživy. Skládají se z mastných kyselin a glycerolu. Tuky stejně jako bílkoviny a sacharidy patří mezi základní živiny - jsou tedy nepostradatelnou součástí naší stravy. Dodávají nám nezbytné živiny (vitamíny rozpustné v tucích, mastné kyseliny). Ve stravě je zkrátka přijímat musíme. Tuky jsou největším nositelem energie, možná i proto jsou vnímány většinou negativně. 1 gram tuku vydá více než dvojnásobné množství energie v porovnání s 1 g sacharidu nebo bílkoviny, a to 39 kJ (9 kcal).
Tuky jsou v naší výživě opředeny mnoha mýty, polopravdami a neodbornými tvrzeními. Konzumace jejich velkého množství ve stravě je spojována s rozvojem tzv. neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Bylo by to ale velké zjednodušení, kdybychom vše sváděli pouze na tuky. Většinu tuku totiž nekonzumujeme odděleně od zbytku stravy.
Dalšími negativně působícími činiteli v naší stravě jsou:
  • vysoký příjem energie
  • vysoký příjem cukru
  • nadbytečný příjem soli
  • nevhodné složení tuků
  • nedostatečný příjem zeleniny a ovoce
Tuky by měly tvořit maximálně 30 (35) % z celkového energetického příjmu. Co to znamená?
Příklad
Denní energetická potřeba 8400 kJ (2000 kcal) - žena, výška 160 cm, váha 60 kg, věk 40 let, sedavý způsob života. 30 (35) % přijaté energie z tuků je 2520 (2940) kJ, tedy 65 (75) g tuku, což je přibližně 1/3 celkové přijaté energie.
+
3. Podíl jednotlivých makronutrientů na celkovém energetickém příjmu
Obr. 3. Podíl jednotlivých makronutrientů na celkovém energetickém příjmu
3.1.1
Rozdělení tuků podle původu - ŽIVOČIŠNÉ A ROSTLINNÉ
ŽIVOČIŠNÉ TUKY - se připravují škvařením, lisováním nebo vytavováním živočišných tkání bohatých na tuky.
Řadí se k nim především vepřové sádlo, máslo, hovězí lůj, rybí tuk a kostní tuk.
Poznámka
S živočišným tukem je úzce spjat exogenní příjem cholesterolu. Cholesterol je steroidní látka, která slouží k tvorbě hormonů, vitamínu D a buněčných membrán. Pomáhá v těle zpracovávat tuky. Cholesterol je součástí každé buňky. Většinou si ho organismus vyrábí sám, část ho přijímáme živočišnou potravou. Doporučený celodenní příjem je do 300 mg. European Society of Cardiology [4] ve svých doporučeních z roku 2016 horní limit pro příjem cholesterolu již nestanovuje. Dnes se má za to, že na zvýšení plazmatické hladiny cholesterolu přispívá především příjem nasycených mastných kyselin, trans-nenasycených mastných kyselin a vysoký energetický příjem. [1] Hlavními zdroji cholesterolu ve stravě jsou především živočišné tuky, vnitřnosti, tučná masa, tučné mléčné výrobky a vejce.
ROSTLINNÉ TUKY - se získávají lisováním nebo vyluhováním semen a plodů olejnatých rostlin. Surový produkt se dále většinou rafinuje.
K nejvýznamnějším rostlinným tukům patří zejména olej olivový, řepkový, sójový, slunečnicový, podzemnicový, palmový, kokosový tuk, konopný, lněný aj.
Tabulka 6. Zdroj tuků v potravě
Potravina
%
Máslo / margarín
16 / 9
Sádlo, oleje
10
Mléko, smetana
15
Sýry
4
Maso, vejce
20
Chléb, pečivo
8
3.1.2
Rozdělení tuků podle obsahu mastných kyselin
+
4. Procentuální zastoupení jednotlivých mastných kyselin v celkovém energetickém příjmu
Obr. 4. Procentuální zastoupení jednotlivých mastných kyselin v celkovém energetickém příjmu
TUKY, které pomáhají udržovat správnou hladinu krevních tuků:
  • mononenasycené (MUFA)
Vhodné zdroje: řepkový olej, olivový olej a olivy, ořechy (mandle, kešu, pekanové ořechy, arašídy), sezamová semínka, avokádo, roztíratelné rostlinné tuky.
  • polynenasycené (PUFA)
Vhodné zdroje: kukuřičný olej, světlicový olej, sójový olej, slunečnicový olej, vlašské ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka, roztíratelné rostlinné tuky.
Zdroje omega – 3 mastných kyselin: tuňák, losos, sleď, makrela, pstruh, sardinky, lněné semínko, lněný olej, řepkový olej a chia semínka.
Zdroje omega – 6 mastných kyselin: olej sójový, slunečnicový, řepkový, podzemnice olejná, kukuřičné klíčky.
Tabulka 7. Složení vybraných skořápkových plodů (g.kg-1) [12]
Plodina
Voda
Sušina
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
Vláknina
Vlašské ořechy
49
951
184
603
146
27
Lískové ořechy
53
947
138
652
109
35
Kaštany
496
504
49
33
411
40
Arašídy
50
950
269
442
236
62
Para ořechy
50
950
153
683
78
53
Pistácie
52
948
204
547
171
61
Kešu ořechy
50
950
160
460
270
32
Mandle
60
940
175
524
190
60
Kokosové ořechy
460
540
40
360
110
73
Pekan
57
943
100
710
140
53
Makadamové ořechy
13
987
90
750
93
53
Piniové oříšky
27
973
140
686
40
19
+
5. Zastoupení jednotlivých mastných kyselin ve vybraných tucích
Obr. 5. Zastoupení jednotlivých mastných kyselin ve vybraných tucích
Poznámka
Jak vybrat olej? Složení tuku by mělo být nejdůležitějším kritériem.
Kritéria výběru:
  • složení mastných kyselin
  • obsah nasycených mastných kyselin max. 30 %
  • obsah trans-nenasycených mastných kyselin max. 1 %
  • obsah mono- a polynenasycených mastných kyselin
  • variabilita v kuchyňském využití (vhodnost použití v teplé nebo studené kuchyni)
  • informace na obalech - údaje o množství, složení, datum expirace
  • cena
+
6. Jak číst etikety – rýžový olej
Obr. 6. Jak číst etikety – rýžový olej
+
7. Jak číst etikety – dýňový olej
Obr. 7. Jak číst etikety – dýňový olej
+
8. Jak číst etikety – řepkový olej
Obr. 8. Jak číst etikety – řepkový olej
TUKY, které negativně ovlivňují hladinu krevních tuků:
  • nasycené tuky (SFA)
Zdroje: sádlo, slanina, tučná masa a druhotně zpracované masné výrobky (mleté maso, párky, klobásy), drůbeží s kůží, tučné mléčné výrobky - plnotučné sýry, smetana, zmrzlina, plnotučné mléko, zakysaná smetana, máslo, smetanové omáčky, palmový olej a palmojádrový olej, kokosový tuk.
Zajímavost
Lidský organismus je schopen pokrýt potřebu nasycených mastných kyselin vlastní syntézou, příjem z potravin není tedy bezpodmínečně nutný.
  • trans-nenasycené mastné kyseliny (TFA)
Zdroje: některé potraviny obsahující ztužené tuky, částečně ztužené tuky, přepalované tuky.
Zajímavost
„Trans mastné kyseliny z průmyslové hydrogenace, tak i z tuku přežvýkavců nepříznivě ovlivňují profil krevních lipidů.“ [4] Hlavním důvodem, proč je rizikovější příjem TFA z částečně ztužených tuků než TFA v potravinách přirozeně se vyskytujících (mléčné výrobky), není jejich původ, ale konzumované množství. [4]
Tabulka 8. Zastoupení mastných kyselin (% veškerých kyselin) ve vybraných tucích/olejích
Druh tuku
Nasycené
mastné kyseliny
Mononenasycené mastné kyseliny
Polynenasycené mastné kyseliny
Mléčný tuk
53-72
26-42
2-6
Kokosový tuk
88-94
5-9
1-2
Palmojádrový tuk
75-86
12-20
2-4
Palmový olej
44-56
36-42
9-13
Řepkový olej
8
62
30
Slunečnicový olej
11
23
56
Olivový olej
15
75
10
Množství a druh volného tuku v příjmu lze snadno kontrolovat. Na snídani si namažeme tuk na pečivo, případně přidáme ořechy nebo semínka do jogurtu, kaše či müsli. Většinu tuku přijímáme jako součást potravin, jde o tzv. skrytý tuk. Převážná část tohoto tuku je v potravinách živočišného původu – mléko, mléčné výrobky, maso, druhotně zpracované masné výrobky. Zásadní je jejich správný výběr – snížení konzumace převážně tučných mas, uzenin, druhotně zpracovaných masných výrobků a tučných mléčných výrobků, ale také výrobků cukrářského a pekařského průmyslu (trvanlivé pečivo, oplatky, cukrovinky, čokoládové pochoutky, polevy aj.) a nahrazení potravinami s nižším obsahem tuku a s minimálním obsahem částečně ztužených tuků.
Tabulka 9. Zdroje tuků
Zdroj
Olej
% tuku
Palma kokosová
Kokosový
60 - 67
Palma olejná
Palmový
Palmojádrový
55
60
Podzemnice olejná
Arašídový
55
Slunečnice
Slunečnicový
36
Světlice
Světlicový
25
Řepka
Řepkový
47
Sója
Sójový
25
Oliva
Olivový
70
Klíčový je výběr bílkovinné potraviny - libové maso, maso bez viditelného tuku, méně tučné mléčné výrobky (3 – 4 % tuku) a dostatečný přísun jiných zdrojů nenasycených tuků (převážně rostlinné zdroje - ořechy, semena a ryby).
V tabulce jsou uvedeny potraviny s rozdílným množstvím tuku. Správný výběr je předpokladem pro doporučenou/sníženou konzumaci tuku.
Tabulka 10. Příklady potravin jako zdrojů skrytých tuků [5]
Potravina (100 g)
Obsah kJ/kcal/ 100 g
Obsah tuků v g/100 g
Vepřová panenka
549/131
5,4
Vepřová kýta
867/207
15,4
Vepřová krkovice
1183/283
24,9
Kuřecí prsa bez kostí
559/134
1,2
Kuře – průměr
557/138
6,0
Párky debrecínské
1183/283
24,0
Šunka krůtí
423/101
1,8
Jogurt bílý (min.3,5% tuku)
313/75
3,8
Jogurt ovocný středně tučný (min. 7 % tuku)
574/137
7,0
Tvaroh měkký netučný
301/72
0,3
Tvaroh tučný
701/167
12,2
Feta sýr
1 098/262
21,3
Eidam 30% t.v.s.
1 100/263
15,2
Eidam 45% t.v.s.
1 425/340
26,1
Tofu
325/78
4,2
Potraviny s obsahem skrytých tuků:
Vhodné: ryby (tuňák, sleď, makrela, pstruh, sardinky, losos, sumec, treska, platýs, halibut, tilapie) a mořské plody (škeble, krabi, humry, mušle, krevety, ústřice), kuřecí, krůtí maso a jiná drůbež, libové maso hovězí - zadní, svíčková, libové vepřové - kýta, panenka, telecí, jehněčí, pštrosí, klokaní, králík, zvěřina, kachna, husa nebo bažant (bez kůže).
Mléko a mléčné výrobky, jogurt, tvaroh s obsahem tuku do 3 %, sýry kolem 30 % t.v.s a vejce.
Nevhodné: sádlo, slanina, tučná masa a druhotně zpracované masné výrobky (mleté maso, párky, salámy, klobásy, paštiky), drůbeží s kůží, tučné mléčné výrobky - plnotučné sýry, smetana, zmrzlina, plnotučné mléko, zakysaná smetana, máslo, smetanové omáčky, palmový olej a palmojádrový olej, kokosový olej (trvanlivé pečivo, oplatky, cukrovinky, čokolády, polevy).
Tabulka 11. Zastoupení tuků v jídelníčku
 
Snídaně
Přesnídávka
Oběd
Svačina
Večeře
Převážně nasycené tuky
tuk (15 g) na namazání pečiva, skrytý tuk (mléko, sýr, šunka, jogurt, tvaroh, vejce)
skrytý tuk (jogurt, kefír, uzenina
živočišný tuk (sádlo, máslo) do pokrmů, skrytý tuk (maso, tvaroh, vejce, uzeniny aj.)
skrytý tuk (mléko, jogurt, kefír, uzenina)
živočišný tuk (sádlo, máslo) do pokrmů, skrytý tuk (maso, tvaroh, šunka)
Převážně nenasycené tuky
roztíratelné rostlinné tuky, vlašské ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka, roztíratelné rostlinné tuky
 
řepkový olej, olivový olej a olivy, ořechy (mandle, kešu, pekanové ořechy, arašídy), sezamová semínka, avokádo
Kukuřičný olej, světlicový olej, sójový olej, slunečnicový olej
 
roztíratelný tuk na pečivo, olej řepkový, olivový, slunečnicový olej do salátu nebo do pokrmů, olivy, ořechy nebo semínka do müsli, do salátů (lískové, vlašské, mandle, kešu, pekanové ořechy, arašídy aj.), sezamová semínka, dýňová semínka, avokádo do salátu, na pomazánku
Zdroje omega – 3 mastných kyselin
lněné semínko, lněný olej
 
tuňák, losos, sleď, makrela, pstruh, sardinky
  
ZAPAMATUJ SI ZÁKLADNÍ PRAVIDLA!
Souhrn
Cílem je snížit příjem živočišných tuků a zvýšit podíl rostlinných olejů v celkové dávce tuku (z nich pak zejména oleje olivového a řepkového). Nejlepší je používat více druhů olejů a střídat je.
Zajistit kvalitu (optimální složení mastných kyselin) přijímaného tuku (konzumace pokud možno bez tepelné úpravy). Vybírat oleje s max. 30% obsahem nasycených mastných kyselin (informace uvedeny na etiketě).
Omezit příjem potravin obsahujících kokosový tuk, palmojádrový tuk a palmový olej (cukrovinky, čokolády a především její náhražky, oplatky, trvanlivé pečivo, zmrzliny aj.)
Zvýšit spotřebu ryb a rybích výrobků, včetně mořských, výhodou jsou tučnější druhy ryb (mají vyšší obsah omega - 3 mastných kyselin. V celkovém množství cca 400 g/týden. Zařazovat ryby do jídelníčku v jakékoli podobě – pomazánky, polévky, saláty, hlavní pokrmy – steak, karbanátky, přídavek do netradičních pokrmů aj.
Upřednostnit technologické postupy s nižším množstvím přidaného tuku a volit vhodný druh tuku podle druhu technologického postupu (při tepelné úpravě pokrmů používat oleje k tomu určené, volit oleje na přípravu salátů (studenou kuchyni) k tomu určených (informace na etiketě).
Bohatým zdrojem α-linolenové kyseliny je:
Příjem trans-nenasycených mastných kyselin je doporučován z celkového příjmu tuků:
Palmojádrový tuk obsahuje z více než 70 %:
Která z potravin obsahuje nejvíce tuku?
Avokádo má vyšší obsah především: