Fyziologie výživy
Bc. Martina Korejčková, DiS., MUDr. Hedvika Bartošková
Anotace

Výukový materiál podává přehled základních složek výživy a objasňuje jejich význam pro organismus. Dále popisuje stavbu a funkci trávicího systému, trávení a vstřebávání živin a jejich metabolismus.

Cíle

Po studiu výukového materiálu student porozumí složení výživy, jednotlivým makro- i mikronutrientům včetně základní chemické stavby a významu pro organismus. Objasní funkci jednotlivých oddílů trávicího systému, získá kompletní přehled o trávicích enzymech, pochopí proces trávení základních živin a jejich metabolismus.

Klíčová slova
Složky výživy, sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny, minerální látky, stopové prvky, voda, nutriční hodnota stravy, trávicí systém, trávicí enzymy, trávení, vstřebávání, metabolismus
Datum vytvoření
05.02.2019
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. Čihák, R. Anatomie 2. 3.vyd. Praha: Galén, 2013. ISBN 978-80-247-4788-0.
  1. Ganong, W. Přehled lékařské fyziologie. 20.vyd. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-311-7.
  1. Kasper, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
  1. Murray, R. Harperova ilustrovaná biochemie. 5.vyd. Praha: Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-907-7.
  1. Sharma, S. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
  1. Svačina, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  1. Svačina, Š., Müllerová, Á, D., Bretšnajdrová, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. vyd. Praha: Triton, 2013. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
  1. Zlatohlávek, L. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, 2019. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.