Nemoci a výživa 4. blok
Mgr. Soňa Galušková, Mgr. Petra Nováková, DiS.
Anotace

Poslední část obsáhlého celku „Nemoci a výživa“ zahrnuje ontogenezi člověka od narození až po jeho zánik se stručnou charakteristikou jednotlivých období a specifickými onemocněními pro daná období. Vybraná onemocnění jsou vždy doplněna o léčebnou výživu a texty tak poskytují studentům ucelený přehled o dané problematice.

Cíle

Cíle: Seznámit se s ontogenezí člověka a nejčastějšími projevy, příznaky, vyšetřovacími metodami a léčbou onemocnění charakteristických pro dané vývojové období člověka, umět vysvětlit příčiny nemocí, znát probíhající změny v období gravidity a postupy při porodu. Dále pak objasnit a obhájit postup léčebné výživy, navázat na kliniku nemocí a logicky uspořádat edukaci pacientů, diskutovat a kriticky vyhodnotit zdravotní stav nemocného.

Klíčové kompetence: Postupuje podle osvojeného jednotného systému pro poskytování léčebné výživy, je schopen vysvětlit vybraná onemocnění, jako jsou průjmové stavy, juvenilní diabetes, epilepsie, křečové stavy, astma bronchiale, duodenální vředy, cévní mozková příhoda, ischemická choroba dolních končetin, onemocnění kloubů, problematika dekubitů včetně léčebné výživy, a taktéž změny v těhotenství. Je ztotožněn s vlastnostmi a komunikačními dovednostmi nutričního terapeuta a je schopen práce v multidisciplinárním týmu.

Klíčová slova
Nemoci, příznaky, léčba, léčebná výživa, těhotenství, porod, průjem, dehydratace, křečové stavy, juvenilní diabetes, alergie a astma, gastroduodenální vředy, artróza, osteoporóza, dna, kardiovaskulární choroby, imobilizační syndrom, prevence, technologická příprava stravy, stravovací návyky, vhodné a nevhodné potraviny, farmakologie, chirurgická léčba.
Datum vytvoření
28.1.2020
Časová dotace
50 vyučovacích hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. LISOVÁ, Světlana. Klinika nemocí a dietologie – studijní opory pro studenty kombinovaného studia oboru Diplomovaný nutriční terapeut, 2. ročník. Plzeň: SZŠ a VOŠZ Plzeň, 2015.
  1. LISOVÁ, Světlana. Klinika nemocí a dietologie – studijní opory pro studenty kombinovaného studia oboru Diplomovaný nutriční terapeut, 3. ročník. Plzeň: SZŠ a VOŠZ Plzeň, 2016.
  1. LISOVÁ, Světlana a Jiřina UHROVÁ, Somatologie II. – učební texty Kvalifikační kurz pro řidiče vozidla zdravotnické záchranné služby. Plzeň: ZZS Pk Plzeň, 2019.
  1. HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, c2012. Rady lékaře, průvodce dietou. ISBN 978-80-87250-20-4.
  1. MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. Praha: Mladá fronta, 2004. Žijeme s dětmi. ISBN 80-204-1023-6.
  1. SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
  1. Referenční hodnoty pro příjem živin [online]. 2.vydání. Praha: Výživa servis s.r.o, 2019 [cit. 2020-05-12]. ISBN 978-80-906659-3-4.
  1. BARTOŠOVÁ, Petra a Zuzana STRAKOVÁ. Spontánní porod ve Fakultní nemocnici Olomouc. Edukační materiál. Olomouc: FN Olomouc. Číslo dokumentu: Fm-L009-027—EM-024(v2).
  1. ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, Jitka et. al.. Přehled vývojové psychologie. Olomouc: Pedagogická fakulta Univerzity Palackého Olomouc, 2005. ISBN 80-244-0629-2.
  1. KLÍMA, Jiří a kolektiv. Pediatrie pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5014-9.
  1. LEBL, Jan a Radka BURGEROVÁ. Velká dia-knížka o jídle. Praha: Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí, 1994.
  1. STOŽICKY, František a Kateřina PIZINGEROVÁ. Nemoci dětského věku. Praha: Nakladatelství Karolinum v Praze, 2004. ISBN 80-246-0711-5.
  1. AMBLER, Zdeněk. Základy neurologie. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-433-4.
  1. TOPINKOVÁ, Eva. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-365-6.
  1. NAVRÁTIL, Leoš a spol.. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2319-8.
  1. ŠAFRÁNKOVÁ, Alena a Marie NEJEDLÁ. Interní ošetřovatelství II. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1777-8.
  1. SCHULLER, Matthias a Peter OSTER. Geriatrie od A do Z pro sestry. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3013-4.
  1. MATĚJKOVÁ-KUBEŠOVÁ, Hana et.al.. Akutní stavy v geriatrii. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-7262-620-5
  1. ŠAFRÁNKOVÁ, Alena a Marie NEJEDLÁ. Interní ošetřovatelství I. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1148-8.
  1. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
  1. VYTEJČKOVÁ, Renata, SEDLÁŘOVÁ, Renata, WIRTHOVÁ, Vlasta, OTRADOVCOVÁ, Iva a Lucie KUBÁTOVÁ. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné III. Speciální část. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-9743-4.
  1. SEDLÁČEK, Petr a Andrea PERTLOVÁ. Nízkobakteriální strava a dietní doporučení pro ambulantní pacienty po transplantaci kmenových buněk krvetvorby. Interní edukační materiál Dětské transplantační jednotky FN Praha – Motol. Praha: FN Motol.
  1. BUŠEK, Petr a Michal BAJAČEK. Základní informace o epilepsii. Společnost „E“ / Czech Epilepsy Association.
  1. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.
  1. SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018, 223 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
  1. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
  1. KALA GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-11-2.
  1. DŽUPA, Valér a Jiří JENŠOVSKÝ. Diagnostika a léčba osteoporózy a dalších onemocnění skeletu. Praha: Univerzita Karlova, 2018. ISBN 978-80-246-3761-7.