Kapitola8
Enterální výživa
Souhrn
Nutrice je jednou ze základních biologických potřeb. Její uspokojování je velice důležité. Výživa je zdrojem energie i esenciálních látek a umožňuje tak správný fyzický i psychický vývoj jedince a jeho prospívání. Dostatečné množství potravy vhodného složení má stěžejní vliv na celkový stav organismu a funkci orgánových soustav. Deficit v této oblasti vede k závažným zdravotním komplikacím. Především ve zdravotnických zařízeních může u pacientů dojít k podvýživě či malnutrici poměrně rychle. [2] [18]
Definice
Nejčastější indikací zahájení EV jsou polytraumata, akutní stavy, onemocnění GIT, nádorová onemocnění, anorexie a další. Enterální výživa se může podávat v domácí péči po správné edukaci pacienta a rodinných příslušníků.
Výhodou EV je stimulace sekrece gastrointesciálních hormonů a enzymů, motilita GIT, zamezení atrofie sliznice GIT a tím i udržení přirozené imunologické bariéry střeva (enteroprotektivní nutrice). Dále enterální výživa zajišťuje udržení bakteriální rovnováhy střeva. Podstatná je také ekonomická stránka výživy, kdy enterální výživa je méně náročná než výživa parenterální.
Mezi komplikace EV se řadí aspirace (vdechnutí), dyspeptické obtíže (nadýmání, průjmy, zvracení), bolesti břicha, zácpa, laktózová intolerance. Dnes již jsou k dispozici speciální přípravky enterální výživy bez laktózy. Dále se jedná o intolerance výživy, krvácení do GIT, neprůchodnost sondy, léze v dutině nosní, jícnu, žaludku a možné infekce v místě zavedení u endoskopických metod (viz níže). [2] [18] [22]