2.6
Léčebná výživa u pacientů se zánětlivým onemocněním slinivky břišní
Zánětlivá onemocnění slinivky břišní mohou být akutní či chronická. Akutní pankreatitida vzniká náhle, velmi často ze stavu plného zdraví. Chronická pankreatitida je onemocnění, při kterém dochází k trvalým změnám slinivky břišní v důsledku déle trvajícího zánětlivého procesu. Jelikož k tomuto onemocnění dochází velmi často na základě dietní chyby ze strany pacienta či nevhodného životního stylu, je zde velmi důležité kvalitní vypracování nutriční anamnézy, na základě které je možné zvolit vhodnou nutriční intervenci s individuálními potřebami pacienta. [12] [21]
U pacientů s akutní pankreatitidou je nutné zpočátku ihned vyloučit příjem stravy per-os, aby nedocházelo k stimulaci pankreatu a tím zhoršování stávajícího stavu. Na druhé straně je však nutné zamezit vzniku malnutrice, proto je vhodné včasné zavedení parenterální výživy. Doporučené je také zavedení časné enterální výživy v podobě naso-jejunální sondy, pomocí které jsou pacientům podávány malé dávky oligomerní enterální výživy, které neslouží k výživě pacienta, ale společně s probiotickými bakteriemi napomáhají k udržení střevní bariéry, jež zabraňuje bakteriím přítomným v trávicí trubici přejít střevní stěnou a infikovat případné vzniklé pankreatické nekrózy. Dávky enterální výživy se následně zvyšují a nahrazují postupně parenterální příjem. U pacientů, kteří trpí těžkou formou pankreatitidy, se perorální příjem oddaluje a tím také prodlužuje doba zavedené enterální výživy. Ústy jsou nejprve podávány pouze tekutiny v kombinaci s parenterální výživou. U následně zařazovaných potravin je hlídán zejména příjem tuků. Postup takzvané pankreatické diety je možné rozdělit na několik fází:
  • I. fáze – Parenterální výživa.
  • II. fáze – Per-os jsou podávány pouze tekutiny – dieta 0S čajová (dle průběhu onemocnění doplnění enterální výživou).
  • III. fáze – Nastupuje první dny po čajové dietě. Tekutiny jsou doplněny o rýžové odvary, odvary z ovesných vloček, vodovou bramborovou kaši, hlenové polévky, mixovaný kompot, přesnídávku, med, džem, dietní suchary, starší bílé pečivo (housky, rohlíky, veka), mrkvové pyré. V této fázi je v nemocničních zařízeních využívána dieta 4S – s přísným omezením tuků.
  • IV. fáze – Do jídelníčku jsou zařazovány potraviny, které obsahují nízké množství tuku. Do pokrmů není zprvu přidáván tuk volný (máslo, margaríny, olej apod.). Stravu je možné doplnit také sippingem, jelikož počáteční fáze pankreatické diety nepřinášejí pacientům dostatečné množství energie a při dlouhodobém podávání by mohlo dojít ke vzniku nežádoucího stavu podvýživy. Koncem období je možné podávat malé množství volného tuku (zhruba 5 gramů na den). Zde je základní výčet doporučovaných potravin:
    • Obiloviny: Bílá pšeničná mouka, ovesné vločky lisované, krupice, lisované krupky, dětská krupička, Solamyl, Maizena.
    • Přílohy: Brambory lisované, bramborová kaše z odstředěného mléka, bílá rýže, těstoviny, kuskus.
    • Maso: Kuřecí a krůtí prsa, libové telecí či hovězí, králík, rybí filé (treska).
    • Mléko: Pouze odstředěné a na přípravu pokrmů.
    • Mléčné výrobky: Nízkotučný tvaroh, nízkotučný jogurt (do 0,5 % tuku).
    • Vejce: Pouze vaječný bílek v lehce stravitelné úpravě.
    • Ovoce: Banány, kompotované meruňky a broskve zbavené slupky, kompotované mandarinky, přesnídávky, ředěné džusy vodou, džem z povoleného druhu ovoce.
    • Zelenina: Kořenová zelenina, rajský protlak, špenátový protlak– vše tepelně upravené.
    • Pečivo: Bílé starší pečivo (houska, rohlík, veka), suchary, piškoty.
    • Nápoje: Slabý černý čaj, ovocný čaj, neperlivá voda, ředěné džusy vodou.
    • Koření: Sůl, zelené natě, bylinky.
  • V. fáze – Po zhruba 3 týdnech od hladovky pacient přechází na dietu č. 4 s omezením tuku – (viz kapitola Léčebná výživa u pacientů s onemocněním žlučníku a žlučových cest), která by měla být dodržována nejméně následující 3 měsíce.
Chronická pankreatitida vyžaduje především substituci pankreatických enzymů, jež má zabránit vzniku malnutrice v důsledku malabsorbce tuku a bílkovin a deficitu vitaminů rozpustných v tucích. Se substituční léčbou je dobře snášena relativně volná dieta. Podávání tuků je při podávání enzymatických přípravků možné, ba dokonce žádoucí. Pacienti mohou, zejména v počátku, trpět nechutenstvím či nevolností. Vhodné je podávat časně enterální přípravky ve formě sippingu. U pacientů, kteří nejsou schopni přijímat potravu, je možné zavést nazo-gastrickou sondu, při déle trvajícím stavu perkutánní endoskopickou gastrostomii. Enterální výživa je podávána tak, aby doplnila nutnou dávku perorálního příjmu. Dietní doporučení pro pacienty s chronickou pankreatitidou se shodují se zásadami diety č. 4 s omezením tuků. Pro obě formy pankreatitidy platí trvale přísný zákaz konzumace alkoholu. [9] [12] [21]
Divertikl je:
Pacientům s divertikulitidou je podávána po odeznění akutních příznaků nejprve dieta:
Vředová choroba žaludku může být zapříčiněna přítomností mikroorganizmu s názvem:
U pacientů s vředovou chorobou žaludku vynecháváme z jídelníčku:
Crohnova choroba je:
Bezezbytková dieta je charakteristická především:
Ileostomie je:
Biliární kolika je nejčastěji způsobena:
Pankreatitida je onemocněním, které postihuje:
První fáze dietního postupu při akutní pankreatitidě je charakteristická:
Dieta č. 4S s přísným omezením tuku je:
Při dietě č. 4 s omezením tuku snižujeme příjem tuku na maximálně:
Při dietě č. 4 s omezením tuku mohou pacienti jíst: