2.3
Přejímka mléka v mlékárně
Mléko se v mlékárně přijímá kvantitativně a kvalitativně. Pracovník příjmu nejprve odebere vzorek mléka a testuje přítomnost reziduí inhibičních látek (RIL), zároveň mléko senzoricky zhodnotí (vůně, barva, konzistence), zkontroluje teplotu a kyselost mléka. Pokud je vše v pořádku, cisterna se připojí k příjmovému bloku a mléko se vypouští. Kvantitativní objemová přejímka se provádí pomocí magnetickoinduktivních průtokoměrů. Hmotnostní přejímku u syrového mléka zpravidla neděláme.
Definice
Pokud mléko obsahuje RIL, vzorek znovu překontroluje akreditovaná laboratoř a při pozitivním nálezu je vyloučeno z výroby.
V příjmovém bloku se mléko filtruje, odvzdušňuje a měří se jeho množství. Součástí bloku může být i odkapní zařízení, pomocí kterého získáme cisternový vzorek, sloužící k dalším rozborům mléka – tučnost, obsah bílkovin apod.
U přejímky musí být teplota do 10 °C, do 4 h se musí mléko vychladit na teplotu do 6 °C, pokud se nebude hned zpracovávat.
+
6. MilkoScope
Obr. 6. MilkoScope
+
7. Výsledek rozboru mléka
Obr. 7. Výsledek rozboru mléka
Mlezivo je
Mikroskopický obraz mleziva
Kozí mléko
Kravské mléko
Koloidní disperzi tvoří
Pravou disperzi tvoří
Laktóza je
Energeticky nejbohatší složkou mléka je/jsou
Mezi sérové bílkoviny mléka patří
Bod mrznutí mléka je
Spouštění mléka vyvolává
Pokud mléko obsahuje RIL
Bazénový vzorek se odebírá
Při přejímce v mlékárně musí být teplota mléka do
V příjmovém bloku se mléko