Vybrané kapitoly z potravinářské techniky
Josef Mrázek
Anotace

Náplní výukového materiálu Vybrané kapitoly z potravinářské techniky je poskytnout žákům přehledné informace o výrobních linkách vybraných skupin potravinářských výrobků a o základních principech uplatněných při konstrukci potravinářských zařízení, jejich správné funkci a vlivu na jakost potravin.

Cíle

Použití tohoto materiálu směřuje k tomu, aby student:

získal a osvojil si základní znalosti o výrobních linkách,

dovedl získat a vyhodnotit vybrané parametry vztahující se k danému zařízení,

získal základní přehled o jednotlivých strojních součástech,

osvojil si základní poznatky o funkci strojních součástí a některých všeobecně používaných strojů a zařízení,

pochopil principy práce jednotlivých druhů strojního zařízení v potravinářských provozech,

uměl získané vědomosti aplikovat v technologických postupech daných výrob,

orientoval se v odborné literatuře technického zaměření.

Klíčová slova
Řepný splav, kyneta, řezačka, extraktor, saturační věž, kalolis, odparka, čiřič, krystalizátor, odstředivka, pražič, konše, mikronizér, válcová mlecí stolice, reforma, díže, pec, patrová kolona, deflegmátor, destilační kotel, náduvník, humno, hvozd, rmutovací pánev, scezovací káď, fermentor, ležácký tank, cylindrokónický tank.
Datum vytvoření
11.12.2018
Časová dotace
40 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. Kadlec, P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing s.r.o., Ostrava, 2012. 494 s. ISBN 978-80-7418-086-6.
  1. KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH, Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0.
  1. Ružbarský, J. a kol.: Potravinárska technika. Fakulta výrobných technológií so sídlom v Prešove, 2005. 564 s. ISBN 80-8073-410-0.