Laboratorní cvičení z mikrobiologie potravin II-b
Ing. Zita Bastlová
Anotace

Výukový materiál bude sloužit jako návody do Laboratorního cvičení z mikrobiologie potravin a bude navazovat na teoretickou výuku. Studenti se seznámí podrobně s rozborem potravinářských výrobků, především se stanovením jednotlivých skupin mikroorganismů, dále se správným vyjádřením výsledků.

Cíle

Cílem je prohloubení správné mikrobiologické praxe a zásad aseptické práce. Získání dovedností v oblasti mikrobiologického rozboru potravinářských výrobků. Studenti budou umět samostatně stanovit a vyhodnotit základní skupiny mikroorganismů. Naučí se pracovat s mikrometodami i mikrobitesty.

Klíčová slova
Mikrobiologický rozbor, CPM, stanovení koliformních bakterií, kvasinky a plísně, Enterobacteriaceae, E. coli, S. aureus, B. cereus, C. perfringens, sporotvorné mikroorganismy, enterokoky, psychrotrofní mikroorganismy, staphytest, enterotest, mikrobitest.
Datum vytvoření
15. 07. 2020
Časová dotace
30 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. ČSN EN ISO 4833-1. Mikrobiologie potravinového řetězce – Horizontální metoda pro stanovení počtu mikroorganismů: Část 1: Technika přelivem a počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2014.
  1. ČSN EN ISO 4833-2. Mikrobiologie potravinového řetězce – Horizontální metoda pro stanovení počtu mikroorganismů: Část 2: Technika roztěrem a počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2014, 16 s.
  1. ČSN ISO 21527-1. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda stanovení počtu kvasinek a plísní: Část 1: Technika počítání kolonií u výrobků s aktivitou vody vyšší než 0,95. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2009, 16 s.
  1. ČSN ISO 21527-2. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda stanovení počtu kvasinek a plísní: Část 2: Technika počítání kolonií u výrobků s aktivitou vody nižší než nebo rovnou 0,95. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2009, 16 s.
  1. ČSN EN ISO 21528-1. Mikrobiologie potravinového řetězce – Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae: Část 1: Průkaz bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2018, 32 s.
  1. ČSN EN ISO 21528-2. Mikrobiologie potravinového řetězce – Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae: Část 2: Technika počítání kolonií. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2018.
  1. ČSN ISO 4832. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda stanovení počtu koliformních bakterií: Technika počítání kolonií. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2010, 12 s.
  1. ČSN ISO 4831. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu koliformních bakterií: Technika nejvýše pravděpodobného počtu. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2010, 12 s.
  1. ČSN ISO 7251. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu presumptivních Escherichia coli: Technika nejvýše pravděpodobného počtu. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2006, 16 s.
  1. ČSN EN ISO 16654. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda průkazu E. coli O157. Praha: Český normalizační institut, 2002, 20 s.
  1. ČSN EN ISO 7932. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus: Technika počítání kolonii vykultivovaných při 30 °C. Praha: Český normalizační institut, 2002, 20 s.
  1. ČSN EN ISO 21871. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda pro stanovení nízkých počtů presumptivních Bacillus cereus: Technika MPN a metoda průkazu. Praha: Český normalizační institut, 2006, 20 s.
  1. ČSN EN ISO 7937. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda stanoveni počtu Clostridium perfringens: Technika počítání kolonií. Praha: Český normalizační institut, 2006, 20 s.
  1. ČSN EN ISO 6888-1. Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy): Část 1: Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera. Praha: Český normalizační institut, 1999.
  1. ČSN EN ISO 6888-2. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy): Část 2: Technika s použitím agarové půdy s králičí plasmou a fibrinogenem. Praha: Český normalizační institut, 1999.
  1. ČSN EN ISO 6888-3. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy): Část 3: Průkaz a stanovení nízkých počtů technikou MPN. Praha: Český normalizační institut, 2003, 16 s.
  1. ČSN ISO 17410. Mikrobiologie potravin a krmiv – Horizontální metoda stanovení počtu psychrotrofních mikroorganismů. Praha: Česká agentura pro standardizaci, 2020.