Laboratorní cvičení z mikrobiologie potravin I-b
Ing. Zita Bastlová
Anotace

Výukový materiál bude sloužit jako návody do Laboratorního cvičení z mikrobiologie potravin. Navazuje na získané znalosti a dovednosti v laboratorním cvičení z Obecné mikrobiologie, které bude i nadále prohlubovat. Studenti si procvičí základní kultivační techniky, seznámí se s vlivy vnějších činitelů na růst mikroorganismů. V další části se seznámí s identifikací bakterií, kvasinek a plísní.

Cíle

Cílem je prohloubení základních pracovních návyků a dovedností v mikrobiologické laboratoři, vštípení a prohloubení zásad aseptické práce. Studenti si procvičí základní dovednosti v oblasti kultivační techniky a budou schopni provést izolaci a následnou identifikaci bakterií, kvasinek a plísní.

Klíčová slova
Aseptické prostředí, teplota, osmotický tlak, pH, UV, bakteriostatické látky, izolace, biochemické vlastnosti, morfologické vlastnosti, identifikace, bakterie, kvasinky, plísně.
Datum vytvoření
10. 04. 2020
Časová dotace
30 hodin
Jazyková verze
česky
Licence
Zdroje
  1. BUŇKOVÁ, Leona a Magda DOLEŽALOVÁ. Obecná mikrobiologie. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2007. ISBN 978-80-7318-516-9.
  1. BURDYCHOVÁ, Radka a Pavla SLÁDKOVÁ. Mikrobiologická analýza potravin. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-116-6.
  1. KOCKOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ, Anna. Kvasinky a kvasinkovité mikroorganizmy. Bratislava: Alfa, 1982. Edícia potravinárskej literatúry (Alfa).
  1. SLÁDKOVÁ, Pavla a Jana HLAVÁČOVÁ. Speciální mikrobiologie. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2011. ISBN 978-80-7375-558-4.
  1. ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3. [i.e. 4.], opr. a dopl., v nakl. Academia 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
  1. ŠVEJCAR, Václav a Erich MINÁRIK. Vinařství: mikrobiologie hroznů a vína. 2., přeprac. vyd. Brno: Vysoká škola zemědělská, 1981.
  1. TVRDOŇ, Milan. Laboratorní cvičení mikrobiologická pro 2. ročník středních průmyslových škol potravinářských. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1977. Řada potravinářské literatury.
  1. TVRDOŇ, Milan. Základní obecná mikrobiologie pro 2. ročník středních průmyslových škol potravinářských. 3., nezm. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1984.
  1. ŽIŽKA, Bohumír. Mikrobiologie pro 3. ročník Střední průmyslové školy mlékárenské. 2., nezm. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1980. Řada potravinářské literatury.