2.2
Nepřímé metody
Nepřímými metodami se neregistrují jednotlivé buňky, ale odhaduje se jejich obsah podle druhotných projevů.
  1. Thormmsdorfova zkouška
Jedná se o jednoduchou orientační zkoušku, při níž se na zdravotní stav dojnice usuzuje podle množství sedimentu po centrifugaci vzorku mléka. Mléko nemocných dojnic obsahuje 0,1 až 0,2 % sedimentu. Ke zkoušce je zapotřebí speciálních odstředivkových zkumavek protažených v kalibrovanou kapiláru.
  1. Mastitis test NK (NKT)
Je určen ke zkoušení mléka z jednotlivých čtvrtí vemene při vyhledávání mastitid. Test je založen na změnách viskozity, které nastanou při smíchání vzorku se stejným množstvím činidla. Účinkem laurylsulfátu sodného, který je součástí činidla, dochází k polymeraci DNA z buněčných jader leukocytů. V činidle je také přítomen indikátor pH. Konzistence a zbarvení se posuzuje při promíchání směsi v testovací paletě. Hodnotí se zrakem postřehnutelné změny podle hodnotící tabulky.
Roztok pro NK test: roztok detergentu v destilované vodě, obarvený fenolovou červení. Používá se k vyhledávání dojnic podezřelých z onemocnění mléčné žlázy jako rychlá stájová zkouška.
Reagens dává pozitivní reakce po smísení s mlékem se zmnoženými somatickými buňkami (především jadernými) a se změnou aktuální reakce (pH). K těmto změnám v mléce dochází zpravidla při podráždění parenchymu mléčné žlázy bakteriálními i nebakteriálními vlivy. Po smísení přípravku s mlékem se zvýšeným obsahem jaderných somatických buněk dochází ke změně konzistence ve formě různě viskózního gelu. Při současné změně pH mléka dochází k barevné změně směsi. Žluté zbarvení svědčí pro reakci kyselou, červené pro zásaditou.
Na miskách palety se asi 2 ml mléka smísí se 2 ml testovacího roztoku a při naklánění palety se posuzuje reakce, která nastupuje zpravidla do 30 sekund.
Pozitivní reakce se projeví různě výraznou tvorbou vloček, vláken až gelu. Při silně pozitivních reakcích se po ustání směsi gel stahuje do středu misky. Současně dochází k barevné reakci působením rozdílného pH na barevný indikátor. Od množství 200 000 somatických buněk v 1 ml dochází k pozitivní reakci.
Pozn. Mléko na začátku laktačního období (do 3 – 5 i více dní) a krátce před zaprahnutím může vykázat pozitivní reakce i u zdravých krav. Stejné ovlivnění reakce může nastat i při náhlých změnách krmiva apod. V těchto případech jsou zpravidla reakce ve všech 4 čtvrtích stejné intenzity.
Tabulka 4. Posouzení syrového mléka Mastitis testem NK
Při naklánění misky
Při krouživých pohybech
Barva
Stupeň pozitivity
netvoří se film na dně misky
směs se rozprostírá po obvodu
oranžová
0
slabý film na dně misky, po 1 min slábne
směs se rozprostírá po obvodu
oranžová
1
zřetelný film na dně misky, trvá déle než 1 min
směs se rozprostírá po obvodu
oranžová
2
výrazný film, který je zřetelný i po 1 minutě
směs se shlukuje uprostřed misky
slabě fialová
3
velmi výrazný film
výrazné shlukování uprostřed misky
fialová
4
+
6. NK test
Obr. 6. NK test
+
7. Vyhodnocení NK testu
Obr. 7. Vyhodnocení NK testu
  1. Mastitis test N (NT)
Je určen pro kontrolu bazénových vzorků. Podstata stanovení je stejná jako u mastitis testu NK. Činidlo neobsahuje indikátor, protože ve směsném mléce je zjišťování reakce bezpředmětné. Stanovení se dělá v Petriho miskách.
Testovací roztok je roztok detergentu v destilované vodě. Jedná se o průhledný, mírně opaleskující roztok, který po protřepání silně pění. Mírné zbarvení do žlutohněda je dáno barvou detergentu.
Jedná se o diagnostický přípravek k nepřímému stanovení množství somatických buněk ve směsných vzorcích mléka dojnic.
Vzorky se odebírají před svozem mléka na farmě z každé nádoby či nádrže jednotlivě. Před odběrem je nutné provést důkladné promíchání mléka. Použití konzervačních prostředků je nepřípustné. Z odebraných vzorků je možné poměrným mísením připravit průměrný vzorek pro jednu stáj.
Vzorek se vytemperuje na 20 °C. Na Petriho misku se napipetují 2 ml vzorku a 2 ml testu. Krouživým pohybem se obě tekutiny okamžitě smíchají a současně se sleduje reakce. Hodnocení reakce se provádí proti tmavému pozadí v šikmo procházejícím světle za současného naklánění misky. Sleduje se charakter filmu na dně misky (viskozita, vlákna, shluky).
Tento test se v současné době používá jen omezeně.
Tabulka 5. Posouzení syrového mléka Mastitis testem N
Reakce
Stupeň pozitivity
posuzovaná ze šikmého pohledu
posuzovaná v kolmém pohledu
při krouživých pohybech
nevzniká ulpívající film
netvoří se závoj na dně misky
směs se rozprostírá po obvodu misky
0
opožděně stékající film se zvlněným povrchem, obvykle se během 60 sekund ztrácí
není vidět závoj na dně
směs se rozprostírá po obvodu misky
1
výrazněji odlišitelný, opožděně stékající film se zvlněným povrchem
je možno pozorovat tvorbu závoje na dně
směs se stejnoměrně rozprostírá po obvodu misky
2
oba znaky trvají déle než 1 minutu a postupně slábnou
velmi výrazná tvorba filmu se zvlněným povrchem ulpívajícího na dně
výrazný závoj
směs se stejnoměrně rozprostírá po obvodu misky
3
oba znaky neztrácejí na intenzitě
velmi výrazný film
velmi výrazný závoj
silně viskózní směs se shlukuje uprostřed misky
4
Hodnocení: Pro dobré mléko je mezní hodnota 400 000 leukocytů v 1 ml mléka. Tomuto požadavku odpovídají stupně 0 až 2. Stupeň pozitivity 3 až 4 je typický pro mastitidní mléka a mléka porušená vlivem sekrečních poruch mléčné žlázy.
Tabulka 6. Hodnocení pozitivity testu
Stupeň pozitivity
Počet somatických buněk
0
do 150 000 somatických buněk
1
150 000 až 350 000 somatických buněk
2
350 000 až 500 000 somatických buněk
3
500 000 až 900 000 somatických buněk
4
nad 900 000 somatických buněk
  1. Wisconsin mastitis test (WMT)
Tato zkouška je založena na změnách viskozity po promíchání vzorku se stejným množstvím činidla. Tyto změny se hodnotí podle rychlosti, s jakou vytéká směs z kalibrované trubice. Čím více je ve vzorku somatických buněk, tím je větší viskozita a vytékání pomalejší. Měří se výška sloupce roztoku zbývajícího v kalibrované trubici po uplynutí stanovované doby (15 s) vytékání. Hodnocení je objektivnější než NT a NKT.
  1. Papírková metoda
Vyhledávací test pro individuální vzorky. Na testovací papírek se odstříkne vzorek mléka z každého struku a nechá se působit. Změna barvy (Bromthymolová modř) test vyznačeného bodu signalizuje zánět vemene. Čtyři kroužky napuštěné speciální látkou jsou na papírku vyznačené dle jednotlivých čtvrtin vemene. Hodnocení: světle zelená – dobré mléko, tmavě zelená – mléko od nemocné dojnice. Dojnice v pozdější laktaci může dávat falešně pozitivní reakci!
  1. Tester mastitidy 4QMast
Tester mastitidy 4QMast indikátor pro všechny čtvrtiny vemene. Přístroj měří elektrický odpor mléka z jednotlivých čtvrtin vemene. Mastitida (zánět vemene) je spojena s velkým nárůstem soli v mléce (Na+, Cl-, atd.). 4QMast detekuje tyto změny dlouho předtím, než je možné u zvířete pozorovat klinické symptomy a příznaky. Pomocí rychlotestu lze spolehlivě diagnostikovat subklinickou mastitidu. Výsledky měření u všech čtvrtin vemene se zobrazují současně.
  1. Viskozimetrie – Schalm test
Podstatou je zjištění, že DNA, uvolněná z buněk a despiralizovaná, tvoří s detergenty viskózní směs. Viskozita je v pozitivní korelaci s počtem somatických buněk.
Do testovací palety se odměří 2 ml mléka a smíchá se s 2 ml činidla, promíchá se. Hodnotí se intenzita změn – viskozita a odkapávání.
Výsledků testu:
  • Směs zůstává tekutá, bez tvorby závoje. Výsledek: až 100 000 buněk, mléko je v pořádku.
  • Když se pomalu naklání do strany, směs vykazuje nepatrnou tvorbu závoje, snadno rozpoznatelnou na značkovací čáře. Výsledek: obsah buněk je mírně zvýšený, 100 000 – 300 000 buněk, zdraví vemena je ohroženo, možný počáteční zánět.
  • Směs vykazuje značnou tvorbu závoje a začíná se měnit na viskózní. Výsledek: obsah buněk je velmi zvýšený, 300 – 500 000 buněk, ve vemeni je zánět.
  • Směs vykazuje neobvykle výraznou tvorbu závoje a pevnou viskózní strukturu. Může také změnit barvu na červeno-modrou barvu. Výsledek: od více než 500 000 až po několik milionů buněk, velmi těžký zánět vemene.
+
8. Schalm test
Obr. 8. Schalm test
+
9. Schalm test – vyhodnocení
Obr. 9. Schalm test – vyhodnocení
  1. California mastitis test
DNA uvolněná ze somatických buněk tvoří s detergenty viskózní reakční směs. První střiky na diagnostické paletě se smísí ve stejném množství s reagens, které obsahuje detergent a indikátor změny pH. Hodnocení se provádí zařazením do pěti stupňů dle viskozity a současně se posuzuje barva směsi.
  1. Bromkresolový fialový test
Je založený na změně pH mléka. Do 3 ml mléka se přidají 2 až 3 kapky 0,9% purpurového roztoku bromokrezolu. Normální mléko po přidání roztoku je žluté, zatímco mastitidní mléko je modré nebo fialové.
  1. Katalázová zkouška
Kataláza je enzym obsažený zejména v jaderných buňkách. U nemocné dojnice se zvyšuje počet somatických buněk. Vysoký obsah somatických buněk je i v mlezivu a starodojném mléce (nespecificky vzniká vyšší obsah přítomností mikroorganizmů). Průkazem přítomnosti katalázy je silné pěnění mléka, způsobené kyslíkem, který vzniká rozkladem přidaného peroxidu vodíku.
Vzorek mléka se napipetuje do tří čtvrtin objemu zkumavky, přidají se tři kapky 3% H2O2 a zkumavka se uzavře zátkou a promíchá. Po uvolnění zátky dochází u mléka s vysokým počtem somatických buněk pěnění až vzkypění.
  1. Whiteside test (WST, MWST)
Podstatou stanovení je vznik vloček v reakční směsi mastitidního mléka s roztokem NaOH. Ve zkumavce se smísí 10 ml mléka a 2 ml 4% roztoku hydroxidu sodného, pozoruje se změna konzistence.
  1. Stanovení DNA
Metoda využívá korelace mezi počtem somatických buněk a množstvím DNA uvolněným po rozkladu buněk. Ke stanovení je využita difenylaminová reakce a spektrometrické stanovení.
  1. Stanovení bovinního sérumalbuminu
Při zánětu mléčné žlázy se zvyšuje průchodnost hematoalveolární bariéry a z krve pronikají do mléka i vysokomolekulární látky včetně sérumalbuminu. Stanovení je založeno na radiální difúzi v agarovém gelu obsahujícím specifické protilátky proti bovinnímu sérumalbuminu, vyhodnocení je provedeno na základě stanovení průměru precipitační zóny.
  1. Antitrypsinový test
Polymorfonukleáry migrující během zánětu do mléčné žlázy uvolňují proteolytické enzymy, které napadají tkáně mléčné žlázy. Mastitidní sekret však obsahuje i inhibitory těchto proteáz. Aktivita inhibitorů je v pozitivní korelaci s počtem somatických buněk. Vzorky se čistí koprecipitací a odstředěním, k supernatantu se přidá trypsin a substrát, po inkubaci se měří na fotometru absorbance chromogenu uvolněného trypsinem.
  1. NAGáze test
Zánětlivé sekrety mléčné žlázy obsahují enzym N-acetyl-beta-D-glukozaminidázu z rozpadlých polymorfonukleárů a hlavně epiteliálních buněk. Vzorky mléka se smíchají se substrátem a v kyselém prostředí se inkubují. Po hydrolýze se ze substrátu uvolní štěp, který se stane alkalizací fluorescentní. Reakce probíhá v mikrodestičkách, měří se fluorometrem.
  1. Senzorické hodnocení mléka
Barva: bílá až nažloutlá, patologická změna barvy – červená: Dikumarolová toxicita, leptospiróza, stafylokokóza, zelená: Corynebacterium, žlutá: většina bakteriálních mastitid.
Vůně: – typická mléčná, fekální zápach: koliformní mastitida, acetonový zápach: ketóza.
Konzistence: Normálně mléčná konzistence, vodnaté mléko (snížení konzistence) – streptokoková mastitida, zvýšení konzistence – korynebakteriální mastitida.
Hodnocení se provádí ve speciálním hrnku se šikmým dnem.
Příklad
Úkol:
Zjistěte, zda předložené mléko obsahuje vyšší počet somatických buněk metodou:
  1. NK test
  1. Schalm test
  1. Katalázová zkouška
Výsledky zapište do tabulky a vyhodnoťte.