3.1
Stanovení titrační kyselosti potravin
Titrační neboli celková kyselost je dána spotřebou alkalického odměrného roztoku při neutralizaci zkoušeného vzorku na předepsaný indikátor. U zbarvených vzorků se indikace bodu ekvivalence provede potenciometrickou titrací do dané hodnoty pH.
3.1.1
Stanovení titrační kyselosti mléka
Rozhodčí metoda pro stanovení titrační kyselosti mléka a mléčných výrobků je metoda podle Soxhleta-Henkela.
Kyselost podle Soxhleta-Henkela (SH) udává spotřebu v mililitrech odměrného roztoku hydroxidu sodného o molární koncentraci 0,25 mol·l-1 potřebných k neutralizaci 100 ml mléka a tekutých mléčných výrobků na indikátor fenolftalein za podmínek metody.
Poznámka
Chemikálie:
  • Ethanolový roztok fenolftaleinu, w = 2 %
  • Odměrný roztok NaOH o cNaOH = 0,25 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • Do titrační baňky na 250 ml odpipetovat 50 ml upraveného vzorku,
  • přidat 2 ml 2 % roztoku fenolftaleinu,
  • titrovat odměrným roztokem NaOH o c = 0,25 mol·l-1 do slabě růžového zbarvení s výdrží nejméně 30 sekund.
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
SH=VNaOHfNaOH2 ml NaOH/100ml
  • VNaOH je spotřeba odměrného roztoku NaOH (ml)
  • fNaOH je korekční faktor odměrného roztoku NaOH
Zajímavost
Růžové zbarvení v bodě ekvivalence lze kontrolovat srovnávacím roztokem, který se připraví smísením 50 ml mléka a 1 ml 5 % roztoku síranu kobaltnatého. Vzniklá směs je stálá 3 hodiny.
3.1.2
Stanovení titrační kyselosti sýrů
Kyselost podle Soxhleta-Henkela (SH) udává spotřebu v mililitrech odměrného roztoku hydroxidu sodného o molární koncentraci 0,25 mol·l-1 potřebných k neutralizaci 100 g mléčných výrobků, které se k analýze odvažují, na indikátor fenolftalein za podmínek metody.
Poznámka
Chemikálie:
  • Ethanolový roztok fenolftaleinu, w = 2 %
  • Odměrný roztok NaOH o cNaOH = 0,25 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • Do třecí misky diferenčně odvážit asi 10 g upraveného vzorku,
  • přidat 1 ml 2 % roztoku fenolftaleinu,
  • titrovat odměrným roztokem NaOH o c = 0,25 mol·l-1 po malých dávkách a současně roztírat obsah třecí misky tloučkem do slabě růžového zbarvení s výdrží nejméně 1 minuty,
  • při roztírání dbát na to, aby se nevytvořily vývalky na ohybu tloučku.
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
SH=VNaOHfNaOH100mn ml NaOH/100 g
  • VNaOH je spotřeba odměrného roztoku NaOH (ml)
  • fNaOH je korekční faktor odměrného roztoku NaOH
  • mn je navážka vzorku (g)
3.1.3
Stanovení titrační kyselosti piva
Celková kyselost piva se stanoví dvoustupňovou potenciometrickou titrací odměrným roztokem hydroxidu sodného. V prvním stupni se neutralizují silnější kyseliny a dihydrogenfosforečnany do pH 7,07, ve druhém stupni pak slabší kyseliny a hydrogenfosforečnany do pH 9,0. Celková kyselost piva je dána součtem spotřeb do obou stupňů s přepočtem na spotřebu odměrného roztoku NaOH o koncentraci 1 mol·l-1 k neutralizaci 100 ml piva.
Poznámka
Chemikálie:
  • Odměrný roztok NaOH o cNaOH = 0,1 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • Do kádinky odpipetovat 20 ml nebo 50 ml vzorku piva zbaveného CO2,
  • titrovat odměrným roztokem NaOH o cNaOH = 0,1 mol·l-1 do pH 7,07 (I. stupeň) a dále posouvat titrací pH ze 7,07 na 9,00 (II. stupeň),
  • výsledek vyjádřit jako celkovou spotřebu odměrného roztoku NaOH o c = 1 mol·l-1 k neutralizaci 100 ml piva.
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
X=VNaOHfNaOH0,1Z ml NaOH/100 ml
  • ∑VNaOH je součet spotřeb odměrného roztoku NaOH o c = 0,1 mol·l-1 do obou stupňů (ml)
  • fNaOH je korekční faktor odměrného roztoku NaOH
  • Z je faktor zředění
3.1.4
Stanovení titrovatelných kyselin moštů a vín
Kyselost moštů a vín se stanoví neutralizací odměrným roztokem hydroxidu draselného o molární koncentraci 0,3 mol·l-1 na indikátor fenolftalein. Vyjádří se v gramech kyseliny vinné v 1 litru zkoušeného vzorku.
Poznámka
Chemikálie:
  • Ethanolový roztok fenolftaleinu, w = 1 %
  • Odměrný roztok KOH o cKOH = 0,3 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • Do titrační baňky odpipetovat 25 ml upraveného vzorku,
  • přidat 2 až 3 kapky 1% roztoku fenolftaleinu,
  • ihned titrovat odměrným roztokem KOH o c = 0,3 mol·l-1,
  • inflexní bod stanovit na červený lakmusový papírek a titraci ukončit, když se na papírku objeví náznak modrého zbarvení,
  • výsledek uvést v gramech kyseliny vinné v 1 litru zkoušeného moštu (vína).
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
X=VKOHfKOH22,510-3Z g k. vinnél-1
  • VKOH je spotřeba odměrného roztoku KOH o c = 0,3 mol·l-1 (ml)
  • fKOH je korekční faktor odměrného roztoku KOH
  • Z je zřeďovací faktor
Poznámka
Stanovujeme-li titrační kyselost u moštů a vín, která obsahují oxid uhličitý, musí se před analýzou krátce zahřát, aby se ze vzorku vypudil. Jeho obsah by mohl zkreslit výsledek.
3.1.5
Stanovení titrační kyselosti mouky
Kyselost mouky se stanoví ve výluhu titrací odměrným roztokem hydroxidu sodného na indikátor fenolftalein. Výsledek se uvádí v milimolech hydroxidu sodného, potřebných k neutralizaci 1kg vzorku s přepočtem na sušinu.
Poznámka
Chemikálie:
  • Ethanolový roztok fenolftaleinu, w = 1 %
  • Odměrný roztok NaOH o cNaOH = 0,1 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • 10 g vzorku s přesností 0,01 g navážit do 400 ml kádinky, přidat 20 ml vody a vymíchat hladkou kaši,
  • přidat dalších 80 ml vody a vzniklou směs promíchávat asi 10 minut a pak nechat 30 minut stát,
  • přidat 3 - 5 kapek 1% roztoku fenolftaleinu, titrovat odměrným roztokem NaOH o c = 0,1 mol·l-1 do růžového zbarvení s výdrží 1 minuty,
  • výsledek vyjádřit v mmol NaOH na 1 kg vzorku s přepočtem na sušinu.
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
X=VNaOHcNaOH 100 mmolkg-1
mmol/kg sušiny=X 100ps
  • VNaOH je spotřeba odměrného roztoku NaOH o cNaOH = 0,1 mol·l-1 (ml)
  • cNaOH je přesná molární koncentrace odměrného roztoku NaOH (mol·l-1)
  • ps obsah sušiny (hmot. %)
3.1.6
Stanovení titrační kyselosti střídy chleba
Za titrační kyselost střídy chleba se považuje množství kysele reagujících složek střídy, stanovené titrací odměrným roztokem hydroxidu sodného na indikátor fenolftalein. Vyjadřuje se v milimolech kyselin obsažených v 1 kg střídy chleba.
Poznámka
Chemikálie:
  • Ethanolový roztok fenolftaleinu, w = 3 %
  • Odměrný roztok NaOH o c = 0,25 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • Navážit 25 g střídy čerstvého chleba s přesností 0,01 g,
  • navážku rozdrobit a kvantitativně převést do mixéru,
  • přidat 200 ml destilované vody a mixovat 2 minuty,
  • obsah mixážní nádoby přelít do velké titrační baňky a dalších 50 ml vody použít k důkladnému vypláchnutí,
  • přidat 10 kapek roztoku fenolftaleinu,
  • titrovat odměrným roztokem NaOH o c = 0,25 mol·l-1 do růžového zbarvení, které vydrží minimálně 1 minutu,
  • spotřeba odměrného roztoku NaOH o c = 0,25 mol·l-1 v ml o přesné koncentraci se přepočítá na obsah kyselin v mmol obsažených v 1 kg vzorku.
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
X=VNaOHfNaOH 10 mmolkg-1
  • VNaOH je spotřeba odměrného roztoku NaOH o c = 0,25 mol·l-1 (ml)
  • fNaOH je korekční faktor odměrného roztoku NaOH
3.1.7
Stanovení titrační kyselosti vajec
Jedná se o potenciometrickou titraci obnoveného vzorku odměrným roztokem hydroxidu sodného o molární koncentraci 0,1 mol l-1 do pH 8,5.
Poznámka
Chemikálie:
  • Odměrný roztok NaOH o c = 0,1 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • Do 150 ml vysoké kádinky odpipetovat 50 ml obnoveného roztoku vzorku,
  • postavit na elektromagnetickou míchačku, vložit míchadlo, ponořit elektrody a zapnout míchání,
  • po 1 minutě míchání odečíst počáteční hodnotu pH a po kapkách titrovat odměrným roztokem NaOH o c = 0,1 mol l-1 do pH 8,5 s výdrží 1 minuty,
  • výsledek uvést jako spotřebu odměrného roztoku NaOH o c = 0,1 mol·l-1 k neutralizaci 100 ml obnovené vaječné hmoty.
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
X= VNaOHfNaOH2 ml NaOH/100ml
  • VNaOH je spotřeba odměrného roztoku NaOH o c = 0,1 mol·l-1 (ml)
  • fNaOH je korekční faktor odměrného roztoku NaOH
Poznámka
  1. Korekční faktor odměrného roztoku NaOH se stanoví titrací známého objemu odměrného roztoku H2SO4 o c = 0,05 mol·l-1 do pH 8,5.
  1. 100 g obnovené vaječné hmoty se připraví smícháním 25 g vzorku a 75 ml destilované vody a homogenizací v mixéru. Lze použít i tekutou vaječnou hmotu čerstvou.
3.1.8
Stanovení titrační kyselosti medu
Navážka medu se rozpustí v destilované vodě prosté oxidu uhličitého a ihned se titruje odměrným roztokem hydroxidu sodného na indikátor fenolftalein. Výsledek se uvádí v milimolech kyselin ve 100 g medu.
Poznámka
Chemikálie:
  • Odměrný roztok NaOH o c = 0,1 mol·l-1
  • Ethanolový roztok fenolftaleinu, w = 1 %
Příklad
Postup:
  • Do titrační baňky navážit 10 g medu s přesností 0,01 g,
  • zředit 75 ml převařené destilované vody, rozmíchat,
  • přidat 5 kapek roztoku fenolftaleinu a titrovat odměrným roztokem NaOH o c = 0,1 mol·l-1 do růžového zbarvení s výdrží 10 sekund,
  • spotřeba odměrného roztoku NaOH o c = 0,1 mol·l-1 v ml na 10 g medu udává přímo látkový obsah kyselin v mmolech ve 100 g medu.
Poznámka
  1. Je-li med tmavý, navážit pouze 5 g, zředit a provést potenciometrickou titraci za použití elektromagnetického míchadla do pH 8,4, která během 10 sekund klesne na 8,3 pH. Spotřeba odměrného roztoku přesné koncentrace se násobí dvěma.
  1. Titrace musí být ukončena do jedné minuty, poněvadž v roztoku se postupně uvolňují laktony, které zvyšují kyselost medu.
3.1.9
Stanovení titrační kyselosti cukrovinek
Kyselost vodného roztoku cukrovinek se stanoví neutralizací odměrným roztokem hydroxidu sodného o molární koncentraci 0,1 mol·l-1 na indikátor fenolftalein. Vyjádří se v hmotnostních procentech kyseliny citronové.
Poznámka
Chemikálie:
  • Ethanolový roztok fenolftaleinu, w = 1 %
  • Odměrný roztok NaOH o c = 0,1 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • Do odměrné baňky na 200 ml navážit 40 g upraveného vzorku s přesností 0,02 g,
  • rozpustit a po vytemperování na 20 °C doplnit po značku,
  • do titrační baňky odpipetovat 50 ml zásobního roztoku vzorku,
  • přidat 3 - 5 kapek 1% roztoku fenolftaleinu,
  • titrovat odměrným roztokem NaOH o c = 0,1 mol·l-1 do růžového zbarvení,
  • výsledek vyjádřit množstvím kyseliny citronové v hmotnostních procentech.
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
pk.citronové=VNaOHfNaOHZ0,007100mn % mm k.citronové
  • VNaOH je spotřeba odměrného roztoku NaOH o c = 0,1 mol·l-1 (ml)
  • fNaOH je korekční faktor odměrného roztoku NaOH
  • Z je zřeďovací faktor
  • mn je navážka vzorku (g)
3.1.10
Stanovení titrační kyselosti pomerančového džusu
Titrační kyselost je důležitým ukazatelem pro průkaz autenticity džusu. Vyjadřuje se v g kyseliny citronové v 1 l džusu.
Poznámka
Chemikálie:
  • Odměrný roztok NaOH o c = 0,25 mol·l-1
Příklad
Postup:
  • Do kádinky vhodné velikosti odpipetovat přesný objem vzorku (15 až 50 ml),
  • provést potenciometrickou titraci odměrným roztokem NaOH o c = 0,25 mol·l-1 do pH = 8,1,
  • spotřebu odměrného roztoku přepočítat na obsah kyseliny citronové v g v 1 l džusu.
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
TITRAČNÍ KYSELOST=VNaOHcNaOH64Vvz g kys. citronovél-1
  • VNaOH je spotřeba odměrného roztoku NaOH o c = 0,25 mol·l-1 (ml)
  • cNaOH je přesná molární koncentrace odměrného roztoku NaOH (mol·l-1)
  • Vvz je objem vzorku k analýze (ml)
+
7. Stanovení titrační kyselosti na indikátor fenolftalein
Obr. 7. Stanovení titrační kyselosti na indikátor fenolftalein
+
8. Stanovení titrační kyselosti potenciometrickou titrací
Obr. 8. Stanovení titrační kyselosti potenciometrickou titrací
3.1.11
Stanovení čísla kyselosti tuků, olejů
Číslo kyselosti tuku udává miligramy hydroxidu draselného potřebné k neutralizaci volných mastných kyselin obsažených v 1 gramu tuku. Navážka vzorku se rozpustí ve zneutralizované směsi rozpouštědel a titruje se ethanolovým roztokem hydroxidu draselného na indikátor fenolftalein.
Poznámka
Chemikálie:
  • Směs ethanolu a diethyletheru (1+1) zneutralizovaná odměrným roztokem KOH o c = 0,1 mol·l-1 na fenolftalein
  • Ethanolový roztok fenolftaleinu, w = 1 %
  • Ethanolový roztok KOH o c = 0,1 mol·l-1 (nebo o c = 0,5 mol·l-1)
Příklad
Postup:
  • Navážit asi 5 až 10 g zkoušeného tuku (podle očekávaného čísla kyselosti) s přesností 0,01 g,
  • ponořit na několik sekund do vodní lázně teplé 70 °C,
  • přidat 50 ml zneutralizované směsi ethanolu a diethyletheru a lehce protřepat,
  • přidat indikátor fenolftalein a titrovat ethanolovým roztokem KOH o c = 0,1 mol·l-1 do růžového zbarvení s výdrží 10 sekund (nebo o c = 0,5 mol·l-1, je-li spotřeba větší než 20 ml).
Zobrazit řešení
Řešení
Výpočet:
ČÍSLO KYSELOSTI = VKOHcKOH56,1mn mg KOHg-1 
  • VKOH je spotřeba odměrného roztoku KOH o c = 0,1 mol·l-1 (ml)
  • cKOH je přesná molární koncentrace odměrného roztoku KOH (mol·l-1)
  • mn je navážka vzorku (g)
Poznámka
  1. Výsledek je možné vyjádřit jako obsah volných mastných kyselin v hmotnostních procentech:
    • tuky kokosové skupiny: Y = ČK·0,356 [hmot. % kyseliny laurové],
    • ostatní oleje: Z = ČK·0,503 [hmot. % kyseliny olejové].
  1. Poněvadž fenolftalein je součástí směsi k rozpuštění tuku, není nutné ho znovu přidávat před titrací do roztoku.