2.9
Hospodaření a efektivnost
Hospodaření
Položme si otázku, co to je hospodaření. Odpovědí je určitě mnoho. Hospodaření znamená šetření výrobními zdroji. Hospodaření znamená, že dosahujeme daných cílů bez ohledu na využití výrobních zdrojů. Tyto odpovědi ale plně nevystihují, co rozumíme hospodařením. Vždy totiž musíme poměřovat výsledky s vloženými prostředky. Takže můžeme odpovědět, že hospodařením rozumíme takovou hospodářskou činnost, při které uspokojujeme lidské potřeby (tj. očekávané výstupy) a efektivně vynakládáme výrobní zdroje (tj. vložené prostředky).
Principy hospodárnosti:
maximalistický princip znamená, že chceme dosáhnout maximálního výsledku s daným objemem zdrojů – např. máme dané množství peněžních prostředků na domácnost a chceme z nich získat pro rodinu co nejvíce;
minimalistický princip znamená, že chceme s minimálním množstvím zdrojů dosáhnout stanoveného cíle – např. chceme nakoupit potraviny pro domácnost a vydat co nejméně peněz, tzn. že dané prostředky využíváme úsporně.
V praxi se tyto principy kombinují.
Efektivnost
je vztah mezi vloženými prostředky (vstupy) a velikostí užitku (výstupy):
Efx= výstupy (Y)vstupy (X)
Konkrétním příkladem efektivnosti je produktivita práce. Vyjadřuje, jak efektivně vynakládáme lidskou práci, tzn. jaká je účinnost vynakládané lidské práce.
Příklad
Dvě kuchařky krájely cibuli. První za 1 h a 10 minut nakrájela 3 kg cibule. Druhá kuchařka za 1 h a 25 minut nakrájela 3,4 kg cibule. Vypočítejte efektivitu práce každé kuchařky a určete na základě výpočtu, která z nich pracovala efektivněji.
Zobrazit řešení
Skrýt řešení
Řešení
První kuchařka
Vstupem je čas a výstupem množství nakrájené cibule.
efektivnost= 3 000 g70 min=42,86 g/min
Tato kuchařka nakrájela 42,86 g cibule za jednu minutu, tj. 2,57 kg za hodinu.
Druhá kuchařka
Vstupem je čas a výstupem množství nakrájené cibule.
efektivnost= 3 400 g85 min=40,00 g/min
Tato kuchařka nakrájela 40 g cibule za jednu minutu, tj. 2,40 kg za hodinu.
Práce první kuchařky byla efektivnější.
Poznámka
Rozlišujme mezi hospodárností a úsporným opatřením.
Hospodárnost nesmí snižovat užitek, kdežto úsporné opatření (už z výrazu úsporné) naopak užitek snižuje.
Příklad hospodárnosti – např. dodržování norem, využívání odpadu.
Příklad úsporného opatření – snižování počtu lůžek v nemocnici.
Souhrn
Potřeby jsou naše vnitřní požadavky nedostatku. Statky uspokojují služby svojí existencí a služby svým průběhem. Slouží buď k výrobní, nebo finální spotřebě. Zboží jsou statky a služby určené k obchodování. K jejich výrobě jsou zapotřebí výrobní zdroje – práce, přírodní zdroje a kapitál. Statky v menším množství, než potřebujeme, jsou vzácné. Celkový užitek je celkové uspokojení potřeb, mezní užitek je poslední přidaná jednotka, kterou uspokojujeme své potřeby. K ilustraci využití omezených výrobních zdrojů slouží hranice produkčních možností. Náklady obětované příležitosti jsou cenou statku nebo služby, které obětujeme. Hospodářský proces se skládá ze čtyř po sobě jdoucích fází, které se vzájemně prolínají a doplňují. Hospodaření znamená účelné vynakládání výrobních zdrojů, abychom co nejlépe uspokojili své potřeby. Poměr mezi vloženými prostředky a velikostí užitku nazýváme efektivnost.