5.2
Venkovská turistika a agroturistika
Obecně pod pojmem venkovská turistika zahrnujeme rekreační formu cestovního ruchu, spojenou pobytem ve venkovském prostředí a se snahou účastníků maximálně pobývat ve volné přírodě. Někdy se pro tento typ cestovního ruchu používá výraz zelená turistika.
Podnikateli se stávají většinou majitelé nemovitostí. Je důležité, aby si každý podnikatel uvědomil, že:
  1. nemovitost se musí nacházet v atraktivním prostředí, musí vyvolat zájem účastníků
  1. musí dobře znát okolní prostředí, umět zhodnotit přírodní, kulturní, sportovně - rekreační podmínky daného území
  1. musí nabízet komplexnost v poskytování služeb, venkovská turistika by neměla souviset pouze s poskytováním ubytování a stravování, ale je zde i nabídka dalších služeb
5.2.1
Venkovská turistika
Venkovská turistika je forma cestovního ruchu, jejíž aktivity jsou přímo spjaty s přírodou a venkovským prostředím. Její zvláštnost spočívá v decentralizaci ubytovacích zařízení, umožňuje rozmělnit četnost turistů a tak eliminovat negativní dopady, které s sebou nese „organizovaná turistika“.
Nabídka služeb cestovního ruchu:
  1. Ubytování
    • chaty, chalupy, sruby
    • v rodinných domcích (pronájem obytných místností)
    • historické objekty (rekonstruované mlýny, selské stavení)
    • malá kapacita, tj. 10 – 12 lůžek, max. 50 lůžek
    • rodinné zázemí, útulnost
    • rustikální vybavení interiérů, tj. předpokládá se použití původního nábytku bytových doplňků ve stylovém zařízení (vodní mlýny, salaše…), typické je využívání přírodních materiálů (dřevo, kožešiny, kámen, přírodní tkaniny….)
    • velká květinová výzdoba a hodně přírodní zeleně
    • hygienické vybavení pokud možno na pokojích
    • možnost parkování
V souvislosti s ubytováváním klientů je potřeba vést domovní knihu a platit za každého klienta ubytovací poplatek. Výši určuje místní obecní vyhláška a liší se podle kvality a možností využití daného regionu pro cestovní ruch. Pobyt cizince je potřeba do 3 dnů nahlásit na cizineckou policii.
  1. Stravování
    Stravování má tyto základní podoby:
    • stravovací služby poskytuje sám ubytovatel. V tomto případě musí mít podnikatel řemeslnou živnost Hostinská činnost a dodržovat veškeré hygienické a další předpisy pro podnikání v restauračních a ubytovacích zařízeních. V rámci volné živnosti „Ubytovací služby“ je možné poskytovat pouze ubytování se snídaní
    • stravu si připravuje účastník sám ve vybavené kuchyňce, kterou má k dispozici
    • stravovací služby jsou „zajištěny“ ve stravovacím zařízení v nejbližším okolí. Nejedná se o doslovné zajištění, jde pouze o to, že v krátké vzdálenosti od ubytování se nachází restaurace, která stravovací služby nabízí.
  1. Doprovodné programy
    ve formě nabídky zimních a letních sportů, jezdectví, rybaření, pěší turistika, cykloturistika.
  1. Ostatní doprovodné programy
    pamětihodnosti v okolí, návštěva venkovských kulturních a společenských akcí, skanzeny v okolí aj.
5.2.2
Agroturistika
Agroturistika je forma venkovské turistiky. Je provozována podnikateli v zemědělské výrobě a slouží jim jako dodatečný nebo další finanční zdroj k udržení nebo rozšíření hlavního podnikatelského programu, tj. výroby zemědělských produktů (rostlinných nebo živočišných).
Nabídka služeb cestovního ruchu v rámci agroturistiky:
  1. Ubytování
    charakter ubytování má stejné základy jako u venkovské turistiky, ovšem ubytování by mělo být přímo na farmě zemědělce.
  1. Zázemí farmy
    tj. provozní prostředí podnikatele, ve kterém se turista volně pohybuje, s tím souvisí také možnost účasti turistů na zemědělských pracích.
  1. Stravování
    má opět stejný charakter jako u venkovské turistiky, může zde být navíc nabídka vlastních produktů zemědělského podniku (farmy).
  1. Ostatní doprovodné programy
    • jezdectví spojené s výukou jízdy na koni (jezdecké školy)
    • rybaření a lov zvěře (vlastní nebo pronajaté honitby)
    • pěší turistika, koupání, zimní sporty, cykloturistika
    • návštěva místních pamětihodností (hrady, zámky, poutní místa, kláštery)
    • místní atraktivní přírodní lokality (jeskyně a přírodní útvary, výskyt léčivých rostlin, obory se zvěří)
    • místní tradice včetně muzeí
    • ukázky tradičních řemesel (mlýny, kovárny, krajkářství)
    • zprovoznění historických průmyslových objektů (vodní mlýny)
5.2.3
Ekoagroturistika
Hovoříme o turistice na ekologicky hospodařících farmách. Ekologická farma nepoužívá při výrobě rostlin a chovu zvířat žádné syntetické chemikálie, hnojiva, hormonální přípravky. Zvířata jsou chována přirozeným způsobem a krmena bez používání masokostních mouček apod. Pojem ekoagroturistika má svůj původ v Holandsku.
Úloha obcí v rozvoji venkovské turistiky
Při rozvoji venkovské turistiky hraje velkou roli spolupráce soukromých podnikatelů s orgány místní samosprávy. Mezi základní úkoly místní samosprávy při rozvoji venkovské turistiky patří:
  • péče o vzhled obce, zvyšování její přitažlivosti
  • vytváření podmínek pro zlepšení komunálních služeb (úklid obce, úprava a údržba zeleně, likvidace odpadu, údržba drobných staveb jako jsou zastávky, kapličky …)
  • spolupráce na společných projektech se soukromými podnikateli, např. spolupráce při žádostech o finanční podpory státu z různých fondů na obnovu venkova nebo fondů EU