2.3
Gastronomický (kulinářský) cestovní ruch (Food tourism)
Jedná se o cestovní ruch, který je spojený s ochutnáváním gastronomických specialit, a to především národní a regionální gastronomie. Členění kulinářského cestovního ruchu:
- Cílem je návštěva vyhlášené restaurace
- gurmetské stravovací zařízení, většinou luxusní restaurace, často podniky s Michelinskou hvězdou
- další kategorií jsou tzv. historické restaurace, podniky s dlouholetou historií (Sacher kavárna ve Vídni), popř. se tam konala významná událost
- tradiční gastro zařízení – často „bezejmenné“ hostince s tradiční domácí kuchyní
- zážitkové restaurace nabízející tzv. zážitkovou gastronomii. Originalita se vyjadřuje např. vybavením, způsobem přípravy, obsluhou (středověké restaurace).
- Gastronomické destinace
- Jsou žebříčky nejvýznamnějších kulinářských destinací – Mexiko, Francie, Itálie (Toskánsko).
+

Zdroj: Autor rawpixel, Pixabay.com, licence CC0.
Obr. 2. Asijské jídlo
- Gastronomické akce
- Akce mohou trvat i několik dní (pivní festivaly, vinobraní).
- Gastronomické provozy a výrobny
- Návštěvy a exkurze v pivovarech, výroba sýrů.
- Gastronomická muzea
- Farmářské trhy
- Kurzy vaření
- Často bývají tematicky zaměřené (italská kuchyně), účastníci cestují na takové kurzy i do zahraničí.