2.3
Gastronomický (kulinářský) cestovní ruch (Food tourism)
Jedná se o cestovní ruch, který je spojený s ochutnáváním gastronomických specialit, a to především národní a regionální gastronomie. Členění kulinářského cestovního ruchu:
  1. Cílem je návštěva vyhlášené restaurace
  • gurmetské stravovací zařízení, většinou luxusní restaurace, často podniky s Michelinskou hvězdou
  • další kategorií jsou tzv. historické restaurace, podniky s dlouholetou historií (Sacher kavárna ve Vídni), popř. se tam konala významná událost
  • tradiční gastro zařízení – často „bezejmenné“ hostince s tradiční domácí kuchyní
  • zážitkové restaurace nabízející tzv. zážitkovou gastronomii. Originalita se vyjadřuje např. vybavením, způsobem přípravy, obsluhou (středověké restaurace).
  1. Gastronomické destinace
  • Jsou žebříčky nejvýznamnějších kulinářských destinací – Mexiko, Francie, Itálie (Toskánsko).
+
2. Asijské jídlo
Zdroj: Autor rawpixel, Pixabay.com, licence CC0.
Obr. 2. Asijské jídlo
  1. Gastronomické akce
  • Akce mohou trvat i několik dní (pivní festivaly, vinobraní).
  1. Gastronomické provozy a výrobny
  • Návštěvy a exkurze v pivovarech, výroba sýrů.
  1. Gastronomická muzea
  1. Farmářské trhy
  1. Kurzy vaření
  • Často bývají tematicky zaměřené (italská kuchyně), účastníci cestují na takové kurzy i do zahraničí.